open-navfaktor-logo
search
MVP BiH
Turković učestvovala na samitu država članica Berlinskog procesa, pa se susrela s Varhelyijem
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se, u ime delegacije Bosne i Hercegovine, danas učesnicima samita ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa.
21.10.2022. u 15:48
get url
text

- Bosna i Hercegovina će i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja, punopravnog članstva u EU - započela je ona pa dodala:

- S druge strane, svaka akcija sa strane EU, koja potvrđuje našu jasnu EU perspektivu, ostaje glavna pokretačka snaga i sredstvo političkih i društvenih promjena. Stoga se nadamo da će EU idućeg decembra ispuniti svoje obećanje Bosni i Hercegovini dajući nam status kandidata. Sa naše strane ćemo raditi mnogo više na našem putu ka punopravnom članstvu u EU u bliskoj budućnosti.

Također, ona je naglasila da reforme u BiH moraju voditi ka jačanju funkcionalnosti države, stabilnosti i jednakosti ljudskih prava, nasuprot cementiranju i produbljivanju etničkih razlika i nejednakosti.

Ministrica Turković je pozdravila ustrajnost Njemačke da okvir Berlinskog procesa postane nezamjenjiv u pogledu regionalne saradnje.

Na poziv Annalene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke ministri iz regije danas su razgovarali o brojnim temama u okviru regionalne saradnje uključujući Zajedničko regionalno tržište te sporazume iz oblasti mobilnosti. Usaglašena je i deklaracija u kojoj se države obavezuju na formalno potpisivanje regionalnih sporazuma u okviru Berlinskog procesa.

FOTO: MVP BiH

Ovom prilikom Turković se susrela i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Tokom ovog sastanka razgovarano je o preporuci Evropske komisije za kandidatski status Bosne i Hercegovine te o predstojećoj odluci Vijeća Evropske unije. 

Istaknuto je kako se u institucije BiH, posebno u Vijeće ministara BiH, moraju vratiti reformski zakoni te evropske integracije kao prioritet, a kako bi se ispunili preduvjeti za pozitivnu odluku. 

- Neophodno je uraditi sve ono što će doprinijeti pozitivnoj odluci o kandidatskom statusu za BiH. Vjerujem da vrlo brzo može biti donesena važna odluka za BiH te da će to biti signal da krenemo u reforme koje će jačati institucije BiH i njihovu funkcionalnost, a ne produbljivati podjele - naglasila je ministrica Turković. 

Također, tokom susreta razgovarano je o posljedicama nedavnih odluka OHR te implementaciji izbornih rezultata.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.