open-navfaktor-logo
search
Politikantske blokade
Turković uputila apel za hitno usvajanje prijedloga budžeta BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas apel za hitno usvajanje prijedloga budžeta Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.
06.04.2022. u 09:44
get url
text

Poziv je upućen predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i ministru finansija Vjekoslavu Bevadi, koji su nadležan za pripremu i upućivanje na usvajanje Vijeću ministara BiH.

Ona smatra da nakon što je usvojen Globalni fiskalni okvir za period od 2022.-2024. nema više nikakvog razloga za bilo kakvo odgađanje utvrđivanja prijedloga budžeta za 2022. godinu.

- Apsolutno je jasno da bez aktivnog budžeta, nema efikasnog funkcioniranja državnih institucija, nema realizacije velikih infrastrukturnih projekata, nema aktivne borbe protiv posljedica pandemije, globalnih finansijskih poremećaja, inflacije i drugih izazova koji su pred nama. Već smo zbog politikantskih blokada izgubili cijeli prvi kvartal ove godine, a i cijelu proteklu godinu za realizaciju brojnih projekata koji čekaju punu funkcionalnost institucija - kaže Turković.

Navodi kako stotine važnih tačaka dnevnog reda, a budžet kao najvažniji, čekaju mjesecima zbog toga što su pojedine političke stranke odlučile onemogućiti rad institucija zarad ostvarenja političkih ciljeva na uštrb građana cijele države.

- Krajnje je vrijeme da se prekine sa takvim ucjenama i da se budžet predloži i usvoji i da se nastavi raditi na ispunjavanju uvjeta za Evropsku uniju i na realizaciji projekata od interesa za cijelu državu. Institucije BiH su bile i bit će jedino mjesto gdje se može odlučivati o državnim pitanjima. Također, usvajanje budžeta neophodno je za organizaciju Općih izbora u skladu sa zakonom. Svako dodatno odgađanje znači gubitak za sve građane, ne samo budžetske korisnike - rekla je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.