open-navfaktor-logo
search
25. novembar
Turković uputila instrukciju DKP-ima: Prigodno i dostojanstveno obilježite Dan državnosti BiH
Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosnei Hercegovine, uputila je diplomatsko-konzularnoj mreži instrukciju povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
22.11.2021. u 15:32
get url
text

- Duboko uvažavajući vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, a imajući u vidu Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, i Ustav Bosne i Hercegovine u kojem je u članu I/1. propisan kontinuitet između ranije Republike BiH i današnje BiH "koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država", te Odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine, kojom je 25. novembar potvrđen kao državni praznik, pozivam vas da o obilježavanju Dana državnosti obavijestite bosanskohercegovačku zajednicu i nadležno ministarstvo vanjskih poslova zemlje prijema, te sve relevatne i zainteresovane institucije, organizacije i udruženja zemlje prijema - navedeno je, između ostalog, u instrukciji.

Ministrica Turković je pozvala sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH da "s ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana državnosti naše domovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a, te u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine" - objavila je Turković na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.