open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ankari
Turković: Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači; Cavusoglu: Učinit ćemo sve da se BiH ne vrati u devedesete
Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
16.01.2023. u 11:03
get url
text

Turković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom izjavila da je Bosna i Hercegovina "mala zemlja hrabrih ljudi" koja ima nesebičnu prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. Uz jaku Turske i Zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turske pitanje je šta bi bilo, sigurno ni Zapadni Balkan ne bi bio miran - izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

- Historija povezuje dvije naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU, za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako - rekla je Turković.

Istakla je da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

- Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. Turska ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu i želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Tursku pod vodstvom predsjednika Erdogana - poručila je Turković.

Na kraju se osvrnula i na geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi koje, kako je kazala, utječu na situaciju u BiH.

- BiH se nalazi na prekretnici bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi. Dakle, sve ovo ukazuje da ulazimo u vrlo neizvjestan politički period - poručila je Turković.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, nakon današnjeg susreta s ministricom Turković, izjavio je kako su mir i stabilnost na Balkanu od izuzetne važnosti te kako to za Tursku nije samo želja već poduzima konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu.

- Turska pridaje veliku važnost stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine - poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je najveća želja Turske da što prije dođe do formiranja vlasti u Bosni I Hercegovini.

- Još jednom želim ponoviti da smo protiv svih vrsta stranih intervencija u ovaj proces - naglasio je Cavusoglu.

Istakao je da je Turska među zemljama koje daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

- Prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata od EU-a, čestitamo na tome. Nadamo se da će uskoro započeti i sa pregovorima. Nadamo se da EU neće zamajavati zemlje zapadnog Balkana, kao što zamajavaju nas. Također, dajemo snažnu podršku članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u - podvukao je Cavusoglu, podsjećajući kako njegova zemlja djeluje u sastavu misije EUFOR-a Althea te kako je jedna od zemalja koje osigurava najveći broj vojnika.

Kada je riječ o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima, Cavusoglu je kazao kako Turska i BiH jasno koračaju ka zacrtanom cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara. Istovremeno se povećava broj turista, kako bosanskohercegovačkih u Turskoj, tako i turskih koji posjećuju BiH. Kazao je kako se nada da će u najkraćem roku biti priveden kraju i proces oko putovanja s ličnim kartama između Turske i BiH.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine.

- Sa žaljenjem želim kazati da u kontekstu borbe protiv FETO-a u Bosni i Hercegovini nije ostvaren željeni rezultat. Stoga je naše najveće očekivanje i od sljedeće Vlade koja će biti uspostavljena da nam pruži konkretnu podršku u borbi protiv FETO-a - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je iznio i zabrinutost zbog sve većeg broja rasističkih napada u BiH.

- Bilo je napada na džamije u Bosni i Hercegovini, učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete - rekao je Cavasoglu.

Naglasio je kako je veza Turske s Balkanom vrlo jaka te da su to historijske veze.

- Danas, iako neke zapadne zemlje pokušavaju vidjeti Tursku kao konkurenta na Balkanu, mi nikoga ne vidimo kao konkurenta. Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina trebaju podršku svih. Stabilnost na Balkanu nam je izuzetno važna. Mi kada to kažemo, to nije samo naša želja već poduzimamo konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu - kazao je Cauvsoglu, navodeći primjer autoputa Sarajevo - Beograd.

Dodao je na kraju kako je Turska jedna od rijetkih zemalja koja na Balkanu može ravnopravno razgovarati sa svim stranama, bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini ili o drugim državama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.