open-navfaktor-logo
search
Građani plaćaju
Turneja po kantonima: Denis Zvizdić u "predsjedničkoj kampanji" koristi resurse Parlamenta BiH
Zloupotrebe javnih resursa i vođenje funkcionerskih kampanja u Bosni i Hercegovini prolaze bez sankcija, jer zakonski okvir nije jasno definirao mjere za njihovo sprečavanje. 
07.10.2021. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Zvizdić u USK: Tu smo da vidimo kako zakonodavni nivo BiH može pomoći razvoju Kantona Sarajevo?!

Transparency International u BiH ukazao je do sada u više navrata na potrebu što hitnijih izmjena Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka, čime bi se uvelo ograničenje za zloupotrebe javnih sredstava u kampanji, te razdvojile stranačke i javne funkcije.

Gotovo da nema političara u našoj zemlji, koji sa određene pozicije od državnog do općinskog nivoa, tokom predizborne kampanje nije u manjoj ili većoj mjeri zloupotrebljavao funkciju i javne resurse. Rade to članovi Predsjedništva BiH, entitetski premijeri, entitetski predsjednici, općinski načelnici..., ali iza njih uvijek stoji stranačka infrastruktura, tako da je teško radzvojiti tu tanku liniju koja razdvaja državu od stranke. 

Školski primjer svega na što je do sada upozoravano trenutno je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. Iako je i na početku mandata bio na poziciji predsjedavajućeg i u Kolegiju, nije obilazio teren niti se brinuo kako pomoći lokalnoj zajednici, sve dok nije napustio SDA i u javnosti se počelo pričati o tome da će biti nečiji ili nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH. 

Međutim, sada kada su karte bačene na sto, krenuo je u "predsjedničku kampanju" i u tu svrhu koristi službe Parlamentarne skupštine BiH. 

Tako se na web stranici ovog zakonodavnog organa može naći informacija da je 23. septembra posjetio Unsko-sanski kanton. 

- Razgovarano je o aktuelnim temama i o mogućnostima podrške Zastupničkog doma Kantonu i lokalnim zajednicama - navedeno je u saopćenju. 

Kakve veze ima Zastupnički dom države, i kakve uopće nadležnosti spram kantona i lokalnih zajednica, tema je za sebe. 

Ono što je kristalno jasno jeste da je Zvizdić, koji nema stranačku infrastrukturu iza sebe, odlučio da kampanju vodi "neofirno" zloupotrebljavajući javne resurse, a sve pod krinkom brige njega kao državnog parlamentarca za niže nivoe vlasti. 

Tako će i danas Zvizdić boraviti u posjeti Tuzlanskom kantonu, razgovarati sa kantonalnim zvaničnicima, ali i sa prvim čovjekom Grada Tuzla Jasminom Imamovićem.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravit će u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu BiH, gdje će sa zvaničnicima Kantona, Distrikta i Grada razgovarati o mogućnostima Zastupničkog doma PSBiH da pomogne lokalnoj zajednici. 

Za sutra je planiran sastanak sa predsjedavajućim Skupštine Brčko Distrikta BiH Sinišom Milićem i sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem. Sve ove sastanke najavio je Zvizdićev kabinet preko Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. 

Denis Zvizdić je 6. augusta preuzeo mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH i na njemu ostaje do 5. aprila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.