open-navfaktor-logo
search
Dan bijelog štapa
Turska donirala Kur’ane na Brajevom pismu ustanovama u BiH
Povodom obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slijepih - dana bijelog štapa, Ured za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini osigurao je primjerke Kur’ana na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini.
14.10.2022. u 12:24
get url
text

Tim povodom danas je u prostorijama Muftijstva Sarajevo, uz prisustvo muftije Nedžada ef. Grabusa i savjetnika za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Yunusa Kelesa, uručeno 10 primjeraka Kur’ana na Brajevom pismu za korisnike nekoliko obrazovnih ustanova i udruženja.

Primjerke Kur’ana dobili su Fakultet islamskih nauka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Gazi Husrev-begova medresa, medresa "Osman ef. Redžović" u Visokom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka Sarajeva, Orijentalni institut, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Savez slijepih Federacije Bosne i Hercegovine.

Grabus je istakao da je današnja aktivnost značajna i zbog činjenice da je realizovana u mjesecu kada se obilježava rođenje poslanika Muhammeda, a. s.

- Naši prijatelji iz Turske donijeli su nešto što je potrebno ljudima kojima je Allah, dž. š., dao iskušenje da ne mogu vidjeti na ovome svijetu, a koji vjerovatno kroz snagu uma i srca svijet još snažnije vide nego mi koji imamo priliku vidjeti na ovome svijetu - rekao je Grabus, zahvalivši Ambasadi Turske u BiH.

Keles je također izrazio zadovoljstvo zbog prilike da uruče primjerke Kur'ana za slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini te kako je ovo samo jedan u nizu projekata.

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS i predsjednik Saveza slijepih Federacije BiH, kazao je kako se trude da slijepim ljudima približe i oblast koja se odnosi na vjeru i religiju, ne samo islam već i druge vjere u BiH.

- Već duže vrijeme sarađujemo i s Islamskom zajednicom i Međureligijskim vijećem. Trudimo se da slijepim ljudima približimo i oblast koja se odnosi na vjeru i religiju, ne samo islam već sve religije koje imamo u BiH. Ovo je vrlo značajan projekat i zbog toga što sutra obilježavamo 15. oktobar. Radit ćemo na promociji Kur’ana na Brajevom pismu - rekao je Zuko, zahvalivši Muftijstvu i Republici Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.