open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Turska organizacija IHH-a i ove godine dijeli ramazanske pakete u BiH
Anadolija
17.03.2024. u 12:34
get url
text
FOTO: IHH
Turska humanitarna organizacija IHH-a u okviru aktivnosti koje provodi tokom ovogodišnjeg ramazana u regiji Balkana je pružila pomoć za oko 16.000 ljudi.
Timovi IHH-a tokom ramazana vrše podjelu pomoći u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
Osman Atalay, član Upravnog odbora organizacije IHH-a, također je učestvovao u podjeli pomoći ljudima u potrebi u Doboju u Bosni i Hercegovini.
- IHH-a u Bosni i Hercegovini provodi aktivnosti od 1992. godine. Na Balkanu provodimo aktivnosti povodom ramazana kako bi pomogli ljudima u potrebi. Već 33 godine ovdje podržavamo napore za razvoj i jačanje zajedničkih projekata u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. U gradu Doboju uručili smo prehrambene pakete za 250 porodica, iftare za 400 osoba i bajramsku odjeću za 500 djece bez roditelja - kazao je Atalay.
Istakao je da IHH-a u okviru ramazanskih aktivnosti dijeli pomoć ljudima u potrebi u osam zemalja Balkana i drugim regijama, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju te Poljsku i Rumuniju.
- Podijelili smo dosad hranu za 3.040 porodica u ovih osam država, iftare za stotine ljudi, finansijsku pomoć te kupili bajramsku odjeću za djecu bez roditelja - rekao je Atalay.
Dodao je da je ramazan mjesec saradnje i pomaganja, što, kako je kazao, veoma dobro znaju ljudi u Bosni i Hercegovini kojima su mnogi slali pomoć tokom agresije 1992. – 1995.
- Tokom rata u Bosnu i Hercegovinu je pristizala pomoć iz cijelog svijeta, a danas organizacije iz BiH kao što su dobrotvorno društvo 'Merhamet' i Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS pružaju pomoć ljudima u teškoj situaciji u zemljama poput Bangladeša, Somalije, Afganistana, Palestine i Sirije, što je vrlo važna poruka koja ulijeva nadu - kazao je Atalay.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.