open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Skupštine
Tursunović o incidentu u Potočarima: Mi iz SDP-a i NiP-a smo bili tu, nikakve probleme nismo vidjeli
Nakon što je uoči pravoslavnog Božića pucano iz kolone vozila dok je prolazila pored kuće bošnjačkih povratnika u Potočarima, te nakon hapšenja dvojice muškaraca zbog toga i potom protesta ispred Policijske stanice na kojem su načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i sveštenik Aleksandar Mlađenović tražili puštanje privedenih, Salko Tursunović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, kazao je da u Srebrenici nema velikih tenzija i da u Srebrenici nemaju međunacionalnih problema.
08.01.2024. u 10:15
get url
text

Rekao je i da neko širi dezinformacije, te da neko vjerovatno sa strane želi da inscenira incident.

- Ja sam bio preksinoć u Srebrenici kada se to desilo. Jedna grupa nas je bila tu, ako treba nekome pružiti pomoć, bili smo mi iz SDP-a i Naroda i pravde. Nikakve probleme nismo vidjeli. Propratili smo kolonu do ulaza u grad. Nisam bio u Potočarima. Pridružio nam se jedan od inspektora, Bošnjak, koji nam je rekao da nije bilo incidenata. Sad se pojavljuje priča da je neko pucao. Ja to ne znam. Jučer sam dobio poziv sa srpske strane da Bošnjaci, da mi, nešto organizujemo, da se napravi incident. Neko širi dezinformacije. Bio sam u Srebrenici nakon toga. Ovdje nema velikih tenzija - istakao je Tursunović. 

Na pitanje da li smatra da neko širi dezinformacije da je pucano, on je odgovorio da pucano jeste, ali ne u kuću, kakvu je on dobio informaciju. 

Podsjetimo da informacija nije bila da je pucano u kuću, nego da je iz kolone, koja je pratila badnjak i bila u pratnji vozila MUP-a RS-a, pucano dok su vozila prolazila pored povratničkih kuća Bošnjaka u Potočarima kod Srebrenice.

- Je li pucano iz gasnog pištolja, ne znam. Ali da je u kuću, vidi se na snimku da nije. Bilo je vatrometa i kolona od 30-40 auta. 

Mi živimo ovdje. Nemamo problema i napravi se onda incident. Vjerovatno to neko sa strane inscenira - dodao je Tursunović. 

VEZANI TEKST - Grujičić i pop Mlađenović okupili gomilu ispred PS Srebrenica, tražili puštanje privedenih za pucanje iz kolone

Na pitanje kako komentira to što načelnik Grujičić saziva proteste, Tursunović je odgovorio da je on dobio informaciju da su samo trojica bila ispred policije, nikakvi masovniji protesti. 

- Da je bilo tu 20, 30, 50 ljudi, to bi bio napad na policijsku stanicu. Policija neka odradi svoj posao. Ako su to uradili, zna se šta ide. Ako nisu, neka ih puste. U svakom slučaju nije lijepo, pucano iz pravog ili gasnog pištolja, ali ne možeš kontrolisati kolonu. Ljudi su bili u pripitom stanju. A u svakom žitu ima kukolja. Ako to jeste neko uradio, nije iz Srebrenice. Možda iz Srbije da se priključio koloni. Mi nemamo u Srebrenici međunacionalnih problema - tvrdi Tursunović. 

Dva muškarca koja su uhapšena zbog pucnjave su Nikola Grujičić i Goran Aleksić. 

U policijskom saopćenju je navedeno da su policiјski službenici utvrdili da јe lice G. A. pucalo iz signalnog pištolja, koјi јe uz potvrdu oduzet, dok јe lice N. G. upravljalo navedenim vozilom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.