open-navfaktor-logo
search
Optužen za zloupotrebu
Tužilac Branko Bjelajac odbio da se izjasni o krivici
Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
02.02.2023. u 12:38
get url
text

Tužilac Bjelajac je pred sudijom za prethodno saslušanje u Okružnom sudu u Banjoj Luci Srđanom Forcom izjavio da je poziv za saslušanje i izjašnjavanje o krivici dobio tek jučer i da nije mogao za to kratko vrijeme da angažuje advokata.

- Poziv za današnje saslušanje mi je stigao jučer oko 10 sati, što može i da se dokaže. Potreban mi je duži rok da bih se mogao pripremiti. Smatram da je prisustvo advokata neophodno zbog niza nepravilnosti i čudnih okolnosti koje su pratile ovu optužnicu - kazao je Bjelajac.

Sudija Forca je rekao optuženom da su mu već dva puta pokušavali dostaviti poziv za saslušavanje, ali da ga je kurir vraćao jer ga nije mogao dostaviti na adresu optuženog, te je Bjelajcu poslat poziv i na radno mjesto.

- Optužnicu ste primili još 19. januara i imali ste sasvim dovoljno vremena da angažujete advokata. Za ovo krivično djelo odbrana nije obavezna. Ako odbijate da se izjasnite o krivici, ja ću, u skladu sa ovlaštenjima i zakonima, konstatovati da negirate krivicu - naveo je Forca.

Bjelajac je insistirao da se u zapisnik unesu i njegove riječi kako je tek jučer dobio poziv i da se bez advokata neće izjasniti o krivici, što je izazvalo i raspravu između njega i sudije.

- Pišite sve što smatrate da treba, kao što ste i sada pisali i kroz zahtjev za izuzeće i kroz pismo Sudu - rekao je Forca i zaključio ročište.

VEZANI TEKST - Nije postupao po zakonu: Banjalučki tužilac optužen zbog zloupotrebe

U optužnici Tužilaštva RS-a se navodi da Bjelajac u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine kao službeno lice, odnosno postupajući tužilac u jednom predmetu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka u kojem je donesena presuda, koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine, nije izvršio službenu dužnost.

U pomenutom slučaju, nakon presude Osnovnog suda u Banjoj Luci iz 23. jula 2014. za krivično djelo prevara, osuđeni Adis Dedić nije postupio po pravosnažnoj presudi i oštećenom nije nadoknadio učinjenu štetu.

Kako se navodi, usljed postupanja tužioca Bjelajca, za oštećenog K. S. je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732,00 KM, dok je istim postupanjem osuđenom Dediću pribavio korist jer isti neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uvjetnoj osudi.

Shodno tome, stoji u optužnici, tužilac Branko Bjelejac je, kao službeno lice, neizvršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist jednom licu, a drugome nanio štetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.