open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Tužilac Čavka traži pritvor za Osmana Mehmedagića
Po zahtjevu Tužilaštva BiH za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora, danas je u Sudu BiH održano ročište direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.
10.09.2021. u 13:39
get url
text

VEZANI TEKST - Čampara u kafiću izdao upute Selimoviću za "spektakularno hapšenje" direktora OSA-e?

Tužilac Oleg Čavka je kazao da se u okviru rada na predmetu došlo do dokaza da je "Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu, a kojoj se nije smio približavati na udaljenost manju od 50 metara u skladu sa izrečenim mjerama zabrane".

Čavka je na današnjem ročištu istaknuo da traži pritvor za Mehmedagića jer ima dokaze da je ljetovao sa Asimom Sarajlićem i bio u istom avionu s njim. Odbrana Mehmedagića je navela da to ne znači i kontakt, te da se zna definicija kontakta.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo 14. jula uhapsili su Mehmedagića, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH koje vodi istragu u kojoj se osumnjičeni direktor OSA-e tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca u sklopu predmeta "Diploma". Sud BiH je 16. jula odbio Čavkin prijedlog da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor, a na što se Tužilaštvo BiH žalilo, te je 26. jula odbijena i žalba. 

Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor zbog "opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, kao i navodne opasnosti da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti".

VEZANI TEKST - Godinama ga pokušavaju ocrniti: Kome se sve "zamjerio" Osman Mehmedagić

Odbrana Mehmedagića usprotivila se tom prijedlogu, nazvavši proces protiv njega političkom hajkom kako bi bio sklonjen s pozicije koju obavlja, a njegovo hapšenje potpuno nezakonitim.

Mehmedagiću su tada izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama. Također mu je zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu protiv njega, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

Ovo je četvrti krivični postupak u Sudu BiH protiv direktora OSA-e u posljednje dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

U maju ove godine, Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su direktor OSA-e Osman Mehmedagić i službenik Muhamed Pekić oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Oni su oslobođeni optužbi da su zloupotrebom položaja u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz BH Pošte i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

U dva navrata Sud BiH je odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.