open-navfaktor-logo
search
Održano ročište
Tužilac traži još tri mjeseca pritvora Hadžibajriću, on poručio: Nećete me slomiti, mogu ja još pet godina
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva KS, koje od suda traži da za još tri mjeseca produži pritvor bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću. 
31.01.2024. u 15:38
get url
text

Tužilaštvo je, kako je to na ročištu obrazložio tužilac Darko Soldat, produženje pritvora Hadžibajriću, koji se iza rešetaka nalazi već devet mjeseci otkako je uhapšen u predmetu "Start", tražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti ili dovršiti krivično djelo. 

Kako je kazao Soldat, u međuvremenu je Tužilaštvo u odnosu na Hadžibajrića proširilo istragu za još četiri nove tačke.

Kazao je da je tužilaštvo uz prijedlog za produženje pritvora dostavio dokaze iz kojih, kako je naveo, proizilazi da je Hadžibajrić određenim osobama za davanje lažnog iskaza dodjeljivao općinske stanove na korištenje.

Također je kazao kako je on osoba koja ima ogroman utjecaj i brojna poznanastva, kao i "veliki broj kontakata sa kriminogenim licima iz Starog Grada".

Sudu su također, prema riječima tužioca, dostavljene naredbe koje su izdate FUP-u i SIPA-i za saslušanje osoba bliskih Ibrahimu Hadžibajriću, za koje tužilaštrvo tvrdi da su ulagale nelegalno stečeni novac u objekat u Odobašinoj ulici vrijedan milion KM, a da "Hadžibajrić pet godina nije podizao plaću i pretpostavlja se da je sve to dobio na mitu". 

{$galerijaFotografija}

Tužilac je rekao da se radi o "sedam godina nezakonitih aktivnosti" koje trebaju da istraže,a za što imaju jako malo vremena i da na ovom predmetu aktivno poduzimaju istražne radnje čak četiri policijske agencije. 

Naveo je da su dosad saslušali 110 svjedoka, od kojih je njih 13 priznalo da su iz straha činili krivična djela" te je tužilaštvo za njih tražilo mjere zaštite, odnosno imunitet od krivičnog gonjenja. 

Također je kazao da su "ostali osumnjičeni, nažalost, odlukom Suda BiH svi na slobodi".

Kazao je da će Tužilaštvo uložiti napore da za ova tri mjeseca sasluša preostale svjedoke i prikupi rezultate vještačenja arhitektonske, geodetske, ekonomske struke, te kako smatra da će nakon tog perioda moći donijeti konačnu tužilaču odluku.

Braniteljica Ibrahima Hadžibajrića Indira Karahodžić usprotivila se prijedlogu Tužilaštva kazavši kako se "već devet mjeseci istraga širi za jednog ili dva svjedoka, a ustvari Tužilaštvo u njoj tapka". 

Navela je i da dokazi koji se dostavljaju odbrani se doziraju, te navela dokaz koji tužilac spominje u vezi sa dodjelom stanova u koji oni, kako je rekla, nemaju uvid, a stalno se provlači taj dokaz. 

- Svaki put kada se moj branjenik ispituje na te nove tačke govori mu se: "Zašto ne pričaš, pa svi svjedociu su protiv tebe govorili?" - navela je Karahodžić, kazavši da se , kao prvo protivi produženju pritvora iz razloga što je Hadžibajriću najprije određen jednomjesečni pritvor, koji mu je potom produžen za još dva mjeseca, pa za još tri mjeseca.

Citirala je Zakon o krivičnom postupku prema kojem se pritvor u istrazi može produžiti za još tri mjeseca ako se postupak vodi za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili više ili ako postoje naročito važni razlozi, može se, po obrazloženom prijedlogu tužioca produžiti za još najviše tri mjeseca. Kazala je da je Tužilaštvo u novembru shodno tom članu Zakona već tražilo produženje pritvotra, "pa se odbrana pita koliko će trajati istraga". 

Kazala je kako su se "na zadnjem ispitivanju imali priliku uvjeriti da svjedoci, neki vozači koji su navodno radili za Ibrahima Hadžibajrića nikada nisu ni živjeli u Starom Gradu, a kamoli radili za Hadžibajrića".

- Sada smo vidjeli da je tek zatražena međunarodna pravna pomoć od Francuske vezano za Sky aplikaciju. Tužilaštvo se poziva na odluke Suda u Francuskoj. Mi nismo Francuska, nego BiH - kazala je Karahodžić.

Ona je kazala i kako je prilikom hapšenja kod Ibrahima Hadžibajrića pronađen samo jedan telefon, koji je oduzet i koji nema Sky aplikaciju, te da Tužilaštvo "veže Karišika i Seida Hadžibajrića i navodnu njihovu komunikaciju s kojom on veze nema niti zna šta se u toj komunikaciji nalazi". 

- To su samo operativna saznanja - kazala je Karahodžić. 

Navela je i da su "ovdje saslušavali ljude koji su imali po jedno parking mjesto koje su dobili regularno", te navela da je još 2013. godine objavljeno u Službenim novinama Kantona odluka o privremenom korištenju javnih površina kao parkinga i gdje se jasno navodi da te površine dodjeljuje općinski načelnik, zajedno sa nadležnim općinskim službama.

Kazala je i da još nisu ni otvoreni telefoni, kao i da odbrana raspolaže saznanjima da Federalna uprava policije ne raspolaže certifikatom za vještačenje telefona.

- Dakle, ova istraga bi još mogla potrajati - navela je.

Osvrnula se na svjedoke kojima je dat imunitet, kazavši kako su "isti ti svjedoci činili krivična djela", te da Tužilaštvo nema nijedan drugi dokaz osim tih svjedoka. 

- Osobe koje su privedene s dugim cijevima kao osumnjičene i dat im je imunitet samo da bi dali izjave prootiv Hadžibajrića, naravno nakaradne - navela je advokatica. 

Ona je podvukla da u 20 godina advokatske prakse nije svjedočila da se neko tako dugo drži u pritvoru, ako se istraga nije završila za devet mjeseci, čak i za šest.

- Pa u predmetu "Lutka" koji se vodio za najteža krivična djela osumnjičeni su pušteni iz pritvora nakon devet mjeseci, pa se onda sve nastavilo nakon pet godina - kazala je Karahodžić.

Ona je kazala i da se iz prijedloga ne zna ni ko je organizator navodne grupe, ko član...sve je zbrda-zdola.

- Koji utjecaj će izvršiti na svjedoke, ako je njih 110 saslušano i upozoreano da je davanje lažnog iskaza krivično djelo. nema on na koga utjecati. ovi koji su dobili imunitet, spašavali su sami sebe, kako će na njih utjecati? - kazala je, podsjetivši da je Hadžibajrić smijenjen, a i ako bi bio pušten odbrana predlaže da to bude uz mjere zabrane sastajanja s određenim osobama, "pa ako treba i svakodnevno javljanje u policiju".

Ona je kazala kako su navodi Tužilaštva paušalni te navela primjer gdje se navodi kako je Hadžibajrić "dodjeljivao parkinge članovima porodica općinskih vijećnika", te navelo kao jednog od njih - Aliju Begića, a koji je, kako je kazala, to dobio prije nego što je Hadžibajrić i postao načelnik Općine. 

Kada je u pitanju strah od ponavljanja krivičnog djela, navela je da su navodne kriminalne radnje Ibrahima Hadžibajrića svršena krivična djela", pitavši šta on tu ima da dovrši ili ponovi. 

Sam Hadžibajrić, obraćajućii se Sudskom vijeću, kazao je da "ne bi da oduzima puno vremena Sudu".

Ironično je kazao kako je "porodica Hadžibajrić poznata kao kriminalna zadnjih sto godina u Starom Gradu".

Dodao je kako je "neke stvari kad je bio u Tužilaštvu pojasnio, ali da ništa od toga ovdje nije navedeno".

- Ovo je klasični politički proces. Mene je trebalo skloniti da određene političke partije dođu - kazao je, dodavši da mu je žao što se na sve to nasjelo, te dodao:

- Meni je žao, a slušam po televiziji po pitanju Izbornog zakona i korupcije i svega, što je na ovo sve nasjeo i američki ambasador, gospodin Murphy, jer je očito da se ovdje mora naći barem nekakav krivac, pa makar i Hadžibajrić Ibrahim koji je preko 80 miliona eura uložio u općinu Stari Grad i pored mnogih opstrukcija koje se se dešavale.

Dodao je i da "ako se otvori proces da će biti dobro da se neke stvari raščiste, ne samo u Starom Gradu, nego i Kantonu, koji jedini nema zakon o lokalnoj samoupravi".

- Ja bih, Boga mi, volio da dođem i da pričamo i da dokažem neznanje Tužilaštva i u šta su se sve oni uhvatili...Jedino me možete teretiti za 18 miliona utrošenih za obnovu škola u Starom Gradu, jer to nije nadležnost Općine, nego Kantona - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da se "ovdje brani jedan nakaradni sistem, gdje kad ljudima date otkaz dovode se kao svjedoci i to zaštićeni". 

Kazao je i kako "jeste bio čvrste ruke, ali je isto tako pomagao mnogima i nikada nikome vrata nisu bila zatvorena".

- Ako mislite da me možete slomiti, ja mogu još pet godina biti u pritvoru - poručio je na kraju tužiocima Hadžibajrić. 

DSC_7238.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.