open-navfaktor-logo
search
Izmještanje u toku
Tužilaštvo BiH informirano o uklanjanju crkve u Konjević Polju
 Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informirano je o početku radova na izmještanju crkve u Konjević Polju, saopćilo je to tužilaštvo.
05.06.2021. u 11:24
get url
text

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5.juna. 

Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu a u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac Tužilaštva BiH zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima s obzirom na rok za izvršenje presude. 

Tužilac je informiran da je početak radova zakazan za subotu, 5. juna, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. 

Slučaj nane Fate Orlović iz Konjević Polja u Bosni i Hercegovini, koja je uporno vodila pravnu bitku za uklanjanje nelegalno izgrađene crkve u njenom dvorištu, aktuelan je godinama.

Vijest da je uklanjanje objekta počelo jutros objavili su brojni mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.