open-navfaktor-logo
search
Predati jučer
Tužilaštvo BiH još nije saslušalo Debevca i Mehmedagića, čeka se ročište u Sudu BiH
Javnost iščekuje kada će u Sudu Bosne i Hercegovine biti održano ročište za određivanje pritvora predsjedniku Suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću te advokatici Vasviji Vidović.  
20.12.2023. u 10:12
get url
text

VEZANI TEKST - Kajganić o Debevcu i Mehmedagiću: Osumnjičeni da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu, nema dokaza za političare

Debevec i Mehmedagić jučer su oko 15 sati predati u prostorije Tužilaštva BiH u Sarajevu.  

Prema za sada dostupnim informacijama, oni još nisu saslušani u Tužilaštvu BiH.

Tačan termin ročišta za sada je nepoznat. Prema proceduri, Tužilaštvo BiH ima rok do danas poslijepodne da preda prijedlog za određivanje pritvora, nakon čega Sud BiH ima rok od 24 sata da zakaže ročište.

Kako je jučer na press konferenciji glavni tužilac BiH Milanko Kajganić kazao, uhapšeni su zbog sumnje da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu.

- Osumnjičeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu.

Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u periodu 2020. godine - kazao je, između ostalog, Kajganić.

Dodao je kako očekuje da će Tužilaštvo BiH zatražiti jednomjesečni pritvor za uhapšene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.