open-navfaktor-logo
search
Istraga
Tužilaštvo BiH najavilo da će zbog Dodikove afere "Ikona" saslušati sva tri člana Predsjedništva BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, tvrde iz te institucije, već poduzelo aktivnosti u istrazi u okviru predmeta "Ikona", koji je formiran nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu pozlaćenu ikonu za koju se opravdano sumnja da je ukradena u Ukrajini.
06.01.2021. u 12:58
get url
text

U međuvremenu se, podsjetit ćemo, institucijama BiH obratila Ambasada Ukrajine u našoj zemlji, zatraživši informacije o porijeklu ikone, a Lavrov je vratio ikonu darodavcu kako bi se utvrdilo njeno porijeklo u saradnji sa Interpolom.

- U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi. Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled BiH – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH na upit Faktora.

Zašto bi za potrebe istrage u ovom predmetu bili saslušani i ostali članovi Predsjedništva BiH, koji nisu imali apsolutno nikakvu ulogu u poklanjanju sporne ikone, iz Tužilaštva BiH nisu dali pojašnjenje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, podsjetit ćemo, u utorak izjavio da porijeklo ikone nije sporno, te da nije ukradena u Ukrajini, već da se radi o porodičnom vlasništvu, te da namjerava ikonu vratiti toj porodici.

S druge strane, u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine su te tvrdnje ocijenili kao laž, te instistiraju na tome da je ikona nezakonito iznesena iz te države i da ju je potrebno vratiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.