open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na presudu u slučaju "Respiratori": Zadovoljni smo osuđujućim dijelom
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je, povodom prvostepene presude u predmetu Fadil Novalić i drugi, u slučaju "Respiratori", saopćilo da je zadovoljno osuđujućim dijelom presude.
05.04.2023. u 11:59
get url
text

- Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom, te ćemo nakon zaprimanja pisanog otpravka presude donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić u osuđeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, Hodžić na pet godina, a firmi F. H. Srebrena malina presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.747 KM.

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca.

Jelki Milićević (HDZ), dopremijerki u Vladi FBiH, izrečena je jednoglasnom odlukom članova Sudskog vijeća oslobađajuća presuda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.