open-navfaktor-logo
search
Ročište u ponedjeljak
Tužilaštvo BiH objavilo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika  Miloša Lukića.
10.10.2023. u 12:12
get url
text

{$galerijaFotografija}

Oni se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

 - U vremenskom periodu od 01.07.2023. godine do 09.07.2023. godine u Banjoj Luci, Milorad Dodik i Miloš Lukić, svjesni i znajući da je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, donio Odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, broj: 14/23 od 01.07.2023. godine, koji Zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na osmoj posebnoj sjednici održanoj 27.06.2023. godine i Odluku kojom se spriječava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, broj: 15/23 od 01.07.2023. godine, koji Zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici održanoj 21.06.2023. godine, sa kojima su prethodno bill upoznati i protivno tome preduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka, a ne primjenjujći i ne provodeći navedene Odluke Visokog predstavnika - navodi se, između ostalog, u optužnici.

Optužnicu možete detaljnije pročitati i ovdje.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv Dodika i Lukića 11. augusta, a Sud BiH potvrdio ju je mjesec poslije.

VEZANI TEKST - Dodik i Lukić se 16. oktobra na Sudu BiH izjašnjavaju o krivnji

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Ročište u ovom predmetu zakazano je za 16.10.2023. godine s početkom u 13 sati.

2.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.