open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Višković"
Tužilaštvo BiH počelo saslušavati novinare iz RS-a zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine počelo je salušavanje novinara iz Republike Srpske zbog slučaja otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", a koji u svom iskazu spominje i premijera RS-a Radovana Viškovića.
12.10.2020. u 13:55
get url
text

Kako nam je nezvanično potvrđeno, prošle sedmice su u Tužilaštvu BiH saslušani Dragan Jerinić i Brankica Tejić-Jerinić, suvlasnik i urednica portala Banjaluka.net, koji je prvi objavio puni identitet osobe za koju se tvrdi da je zaštićeni svjedok.

VEZANI TEKST - Slučaj "Višković": Krenula hajka i pritisci na zaštićenog svjedoka M-16, uključio se i Dodik

Na saslušanje u Tužilaštvo, prema nezvaničnim informacijama, u narednim danima trebalo bi biti pozvano desetak novinara i urednika, a radi se o uposlenicima tri medijske kuće koje su objavile identitet svjedoka: Banjaluka.net, RTRS, te Glas Srpske.

Podsjetimo, polovinom prošlog mjeseca iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS-a, najavili su da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti.

Prijetnja ovog centra, odnosno njenog direktora Milorada Kojića je uslijedila nakon što su u medijima aktuelizirane optužbe na račun entitetskog premijera Viškovića, konkretno njegove uloge u prikrivanju ratnih zločina.

Nakon što je izostala bilo kakava reakcija nadležnih, prvenstveno Tužilaštva BiH, mediji u RS-u su krenuli sa realizacijom Kojićeve prijetnje.

VEZANI TEKST - Mediji u RS-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

Najprije je u Glasu Srpske objavljen članak u kojem je objavio inicijale i mjesto prebivališta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", koji je pred Sudom BiH svjedočio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima, a zatim su mediji u RS-u, uključujući i RTRS, otišli korak dalje, objavivši puno ime i prezime osobe za koju tvrde da je zaštićeni svjedok.

Članak u kojem je naveden puni identitet svjedoka objavio je portal Banjaluka.net, odakle ga je prenio i RTRS. Mediji u Republici Srpskoj na ovaj način direktno su doveli u opasnost zaštićenog svjedoka.

Nakon pritiska javnosti i nakon što su se oglasili i iz misije OSCE-a u BiH, iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su "formirali predmet u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom"

Tada su iz Tužilaštva kazali da su zaprimili i prijavu "protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata", te da će također i u tom predmetu "izvršiti provjere".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.