open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zdravka Čvorića za silovanje zarobljene Bošnjakinje 1992. u Zvorniku
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 11:23
get url
text
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zdravka Čvorića  rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjenog u Nizozemskoj, državljanin Kraljevine Nizozemske, koji se nalazi u pritvoru.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika – rezervnog policajca SJB Zvornik postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je krajem jula 1992. godine, dok je obnašao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK Divič u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okolice, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je sa oružjem i uz prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ-a SFRJ.
Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan sa mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, dodaje se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.