open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno Faktoru
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju Dobrovoljačka ulica, šta je o tim događajima iz 1992. govorio Kukanjac
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u slučaju Dobrovoljačka ulica iz maja 1992. godine, potvrđeno je Faktoru iz ove državne pravosudne insitucije.
26.04.2022. u 18:03
get url
text

VEZANI TEKST - Dobrovoljačka 3. maja 1992. i Divjakovo: "Ne pucaj..., ne pucaj!"

- Optužnica je podignuta, a detalje ćemo saopćiti u srijedu - kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U pojedinim medijima pojavila se informacija da je optužnica navodnu podignuta protiv 11 osoba.

- U ovom trenutku ne bih o tome. Ponavljam, više o samom predmetu bit će saopćeno sutra - izjavio je Grubešić. 

Podsjećamo, prije 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovanske narodne armije (JNA) iz kasarne na Bistriku, došlo do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH i stradanja šest pripadnika JNA.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

VEZANI TEKST - U Dobrovoljačkoj ulici borci su odbranili Sarajevo od agresorske jugoslovenske vojske

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba. Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. 

VEZANI TEKST - Kolona u Dobrovoljačkoj je bila legitimni vojni cilj, za otmicu Alije Izetbegovića niko nije odgovarao

General Milutin Kukanjac, bivši komandant 2. armijske oblasti JNA u intervjuu koji nikada nije objavljen na televiziji u RS-u, govoreći o 3. maju 1992. godine je istakao: 

- Oni toliko izmišljaju. To su Srbi, znate. Mene ne bi čudilo da to naš neprijatelj radi. Činjenica je da je poginulo šest ljudi. Kažu mi da je poginulo 199 ljudi. Ja sam maltene toliko imao u koloni, to su strašne stvari, to je propaganda – kazao je Kukanjac.

Dan ranije, 2. maja, mladi i neiskusni vojnici su osujetili napad agresora na Predsjedništvo BiH u jednoj od možda najvažnijih bitaka za BiH i spriječili podjelu Sarajeva na dva djela, što je zapravo bio prvobitni plan agresora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.