open-navfaktor-logo
search
Po prijavi Ajanovića
Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u
Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović dao je iskaz u prostorijama SIPA-e kao prijavitelj krivičnog djela iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u, saopćio je BOSS.
27.05.2022. u 09:30
get url
text

- Ajanović je 13. marta 2022. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova Vlade RS-a i odgovornih osoba u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) zbog postavljanja vjerskih obilježja na specijalno policijsko vozilo Despot, čime je izvršeno krivično djelo iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH. Zakonom je propisano – ko javno izaziva ili raspiruje vjersku razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH - kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a s obzirom na to da su prijavljeni i shodno članu 250. – Organizovani kriminal, minimalna kazna zatvora je tri godine - saopćio je BOSS.

Navedenim radnjama MUP-a RS-a i postavljanjem pravoslavnih vjerskih obilježja na policijsko vozilo, dodaju iz BOSS-a, prekršene su i odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, sa namjerom raspirivanja vjerskog razdora i zastrašivanja  ne samo muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih koji nisu vjerski opredijeljeni.

- U iskazu predstavnicima SIPA-e istaknuto je da je na YouTube kanalu BOSS-a i Facebook profilima BOSS-a i Mirnesa Ajanovića prezentirana video izjava zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijsko vozilo koje treba garantovati svima sigurnost, te da su brojni komentari građana ukazali na izrazito uznemirenje javnosti i da je došlo do ugrožavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Suživot, toleranciju, mir, kao i sprječavanje raspirivanja vjerskih razdora i netrpeljivosti nije moguće ostvariti kroz postavljanje vjerskih simbola na policijskim vozilima – jer policija mora štititi sve građane a nikako zastrašivati bilo koga, još jednom je upozorio predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović - saopćio je BOSS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.