open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Bosanskom Novom
Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, postupajuća tužiteljica ispitala je pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti u Novom Gradu u prisustvu njihovih advokata, te je Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih, javlja Anadolu Agency (AA).  
04.10.2022. u 12:22
get url
text

Mjera pritvora predložena je za Suvadu Halilović (1954), Emiru Vakufac (1970) Ramiza Hamzagića (1967), Ismeta Džafića (1958) i Ismeta Mehinovića (1970), a svi su iz Bosanskog Novog.

- Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja krivičnih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto - saopćeno je iz Tužlaštva BiH.

Dodaje se da će se temeljnom istragom tužilaštva i policijskih agencija, nastojati identifikovati sve osobe povezane sa ovim krivičnim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

VEZANI TEKST - Petero članova biračkog odbora u Bosanskom Novom uhapšeno po nalogu Tužilaštva BiH

- Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike - navodi se u saopćenju.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prevara i Uskraćivanje biračkog prava Krivičnog zakona BiH.

Dodaje se da Tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti da bi se osigurali uslovi potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.