open-navfaktor-logo
search
Jutrošnja akcija SIPA-e
Tužilaštvo BiH: Uhapšeno pet pripadnika 4. motorizovane brigade
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros na području Kantona Sarajevo pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.
07.12.2021. u 11:08
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Кolonije, koji su bili "nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola 'Aleksa Šantić' i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici".

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu uhapsila pet osoba

- Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice - saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako dodaju, u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom na to da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

- Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu - saopćili su iz Tužilaštva.

Za ovaj slučaj trenutno se u Beogradu sudi i Huseinu Mujanoviću, koji je prvobitno bio osuđen na deset godina zatvora, ali je ta presuda poništena i suđenje je krenulo iznova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.