open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću presudu za Mektića i ostale
Iznoseći završne riječi na suđenju za zloupotrebu položaja ili ovlasti bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću i još trojici optuženih, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da se oglase krivim i da im se izrekne adekvatna sankcija.
17.02.2022. u 19:36
get url
text

- Tužilaštvo BiH smatra da je van razumne sumnje dokazano kako su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja optužnicom na teret - rekla je tužiteljica Bojana Jolović.

Državno tužilaštvo tereti Mektića u svojstvu ministra sigurnosti, Igora Golijanina u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra i Edina Garapliju kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo, za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 maraka.

Tužiteljica Jolović je navela da su javne nabavke za vatrogasnu opremu pokrenute 2015. godine u čijem potpisu je bio Agić. Pojasnila je da su Uprave civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske dostavile spisak potrebne opreme za deset općinskih civilnih zaštita.

- Iz dopisa općinskih službi civilnih zaštita iz 2015. godine proizilazi kako su tražile od Ministarstva bezbjednosti da nabavku redukuju i da nabave radna odijela i cipele. Fahrudin Solak je rekao da je Federalna uprava civilne zaštite obavijestila Ministarstvo i da su oni znali potrebe vatrogasaca - kazala je tužiteljica.

Jolović je navela da je, nakon zaključivanja ugovora, dobavljač obavijestio Ministarstvo da nisu u mogućnosti ispoštovati obaveze u roku, te su tražili produženje roka isporuke i bankarske sigurnosti, kao i da izmijene veličine rukavica koje su dostupne na lageru.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, Jolović je kazala da je dobavljač bio u obavezi ispuniti uslove ugovora i da nije bilo potrebe za plaćanje jer nije ispoštovao ugovor.

- Ugovorni organ kroz Anekse pogoduje ponuđaču - rekla je ona, dodavši da Ministarstvo, iako je znalo stvarne potrebe vatrogasaca, nabavlja opremu neuvažavajući njihovu potrebu, piše BIRN.

Govoreći o osobama koje su bile zaposlene na projektu, Jolović je kazala da su ugovori zaključivani retroaktivno, te da je i uplata išla retroaktivno. Osvrnula se na zaposlenike, koji su kazali da su deset odsto isplate zadržavali za sebe, a da su ostatak predavali na blagajnu Instituta. Također, kako je rekla, utvrđeno je da su oni bili zaposlenici Instituta.

Tužiteljica je kazala da je firma "Vizija" iz Istočnog Sarajeva bila angažovana na štampanju monografije Ministarstva, a da je utvrđeno kako je bivša vlasnica te firme supruga od Golijanina, te da je on kao šef kabineta potpisao saradnju, a Mektić dao saglasnost.

Prema tužiteljici Jolović, Ministarstvo je postupilo suprotno Zakonu o javnim nabavkama i kada je angažovana firma za revizorske poslove.

- Tužilaštvo BiH predlaže da se optuženi oglase krivim i da im se izrekne adekvatna krivično pravna sankcija - navela je ona.

Komentarišući završne riječi, advokatica Senka Nožica je kazala da su iste kao i optužnica i da predstavljaju opis događaja. Tvrdi da se ne spominje umišljaj optuženih i da nema štete po državni budžet.

Mektić je naveo da nisu tačne činjenice koje je Tužilaštvo BiH iznijelo u završnoj riječi, te da se Zakon o javnim nabavkama primjenjuje na budžetska sredstva, a ne donatorska.

Završne riječi odbrana su zakazane 3. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.