open-navfaktor-logo
search
"Složeni predmeti"
Tužilaštvo HNK o Aluminiju: "Formirano više predmeta, nismo pod političkim utjecajem"
Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d. d. Mostar, navodi se u saopćenju Tužilaštva
16.07.2019. u 15:18
get url
text

Kantonalno tužilaštvo Mostar oglasilo se saopćenjem za javnost, U povodu, kako su naveli, medijskih saopćenja i izjava datih sa više adresa, udruga i pojedinaca.

Kako su naveli, Kantonalno tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi preduzeća Aluminij d.d. Mostar, te "odbacuju sve prigovore o političkom utjecaju na to tužilaštvo".

- Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Finansijske policije FBiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d. d. Mostar - navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Kako navode, neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i "postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja".

- Trenutno se u radu u tužilaštvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosioci prijave i oštećeni. Tužilaštvo HNK, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužilaštvuu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniocima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinitelje tih krivičnih djela - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.