open-navfaktor-logo
search
Nakon godinu dana
Tužilaštvo HNK obustavilo istragu u slučaju "ulaska virusa sazad" u SKB Mostar
Kantonalno tužilaštvo HNK Mostar obustavilo je istragu protiv ljejkara B. J., a koja je provođena zbog prijema pacijenta zaraženog koronavirusom u mostarsku Sveučilišnu kliničku bolnicu.
26.03.2021. u 09:57
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva HNK, u krivičnom predmetu formiranom povodom slučaja od 16./17. marta prošle godine u vezi s prijemom pacijenta u SKB Mostar, od kojih se za jednog kasnije ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom, poduzete su sve potrebne istražne radnje te pomoću policijskih i inspekcijskih organa utvrdilo stvarno činjenično stanje.

VEZANI TEKST - Umisto sprida, uša im je sazad: "Misteriozni pacijent" iz Mostara nametnuo brojna pitanja

Dodaju da su teškoće u provođenju istražnih radnji koje su utjecale i na dužinu trajanja istrage imali zbog toga što su pojedini odjeli SKB-a Mostar bili izmješteni, kao i dokumentacija i drugi dokazi koji su bili premiještani te kontaminirani.

- Nakon provedenih radnji u odnosu na, u međuvremenu preminulog V.P. zbog nastupanja smrti obustavljene su sve istražne radnje u postupku, dok je u odnosu na prijavljenog ljekara B. J. iz Mostara utvrđeno da svojim radnjama nije počinio krivično djelo za koje je prijavljen, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti - stoji u saopćenju.

Iz Tužilaštva kažu da nijedan prikupljeni dokaz ne upućuje na osnovanu sumnju da je prijavljeni B. J. u momentu prijema pacijenta znao ili mogao znati da je V.P. prethodno boravio u zemljama u kojima je proglašeno stanje pandemije.

- Naknadnim provjerama putem Interpola je utvrđeno da neposredno prije prijema u SKB Mostar, V. P. nije boravio u tim zemljama već u Republici Hrvatskoj. Inspekcijskim nadzorom i iz drugih dokaza utvrđeno da je prijavljeni B. J. postupao u skladu sa Planom pripravnosti koji je propisala Sveučilišna klinička bolnica Mostar za postupanje u vrijeme epidemije. Iz navedenih razloga u ovom predmetu se neće poduzimati dalje istražne radnje prema prijavljenom B. J. i postupak je obustavljen - dodaju iz Tužilaštva.

Podsjetimo, prvi slučajevi zaraze u HNK registrirani su upravo u mostarskoj bolnici, a nakon što je u tu zdravstvenu ustanovu primljen mušakrac V. P. i njegov sin.

Prava panika nastala je kada se pojavio se snimak na kojem jedna od uposlenica SKB govori kako su zaraženi pacijent i njegov sin bili u Italiji, a da su ih dan ranije pod temperaturom primili na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar.

VEZANI TEKST - Šta se dešava u Mostaru: Doktor se pobrinuo za kuma, šumovi u komunikaciji, izolirani ljekari

Ta uposlenica na snimku je tvrdila da ih je na Odjel za plućne bolesti doveo doktor koji je inače njihov kum, i koji se obavezao da će se o njima brinuti. Nakon toga je na CUM-u SKB-a nastalo opsadno stanje,a u izolaciju su, pored pacijenta koji je s njima dijelio prostoriju na Odjelu, poslani i doktori i medicinsko osoblje koje je s njim bilo u kontaktu.

Petnaestak dana kasnije, nakon što mu se stanje pogoršalo, te je neko vrijeme bio na respiratoru, pacijent je preminuo, a Tužilaštvo je otvorilo istragu o eventualnoj krivičnoj odgovornosti u vezi s njegovim prijemom na "redovni" odjel.

Ovaj slučaj ostao je upamćen u javnosti po izjavi direktora SKB-a Mostar, koji je situaciju ulaska virusa u bolnicu na samom početku pandemije opisao riječima: "Umisto sprida, uša nam je sazad". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.