open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv Džombića, ročište zbog propusta održano bez javnosti
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću nastavljeno je bez novinara i javnosti zbog propusta u najavi ročišta na kojem je javni tužilac RS-a Radenko Janković dostavio Sudu izmijenjenu optužnicu, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Balkansku istraživačku mrežu (Birn) Bosne i Hercegovine.
17.10.2023. u 14:11
get url
text

Iz Okružnog suda su potvrdili da je tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjeničnom opisu, dok je pravna kvalifikacija ostala ista. Javnost nije prisustvovala ročištu jer je suđenje počelo pola sata ranije od najavljenog termina, o čemu nije bilo zvanične najave. U Sudu objašnjavaju da je to učinjeno zbog vanrednih okolnosti.

- Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana Vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja - odgovorili su iz Okružnog suda za Birn.

Aleksandar Džombić se prvobitnom optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja pri dodjeli kredita preduzeću Energolinija iz sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB). Optužnica Džombića tereti da je "urgirao" kod rukovodstva IRB-a da Energoliniji bude odobren kredit od 19,4 miliona maraka iako je to preduzeće bilo prezaduženo. On je u toku suđenja negirao da je vršio pritisak na IRB kako bi kredit bio odobren.

Do otvaranja stečaja u Energoliniji naplaćen je dug u iznosu 518.477 maraka.

U dosadašnjem toku suđenja Aleksandru Džombiću svjedočilo je nekoliko vještaka ekonomske struke, a kao svjedoci su u sudnicu dolazili premijer RS-a Radovan Višković, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Iz javnog tužilaštva RS-a su potvrdili da je došlo izmjene optužnice.

Suđenje će biti nastavljeno 24. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.