open-navfaktor-logo
search
Formiran predmet
Tužilaštvo KS istražuje aferu "Mašić": Da li je bilo zloupotreba pri izboru predsjednika KO SDP-a Sarajevo
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo.
10.06.2020. u 13:26
get url
text

Tužilaštvo KS će, kako je potvrđeno za Faktor iz te institucije, izvršiti provjere kako bi se utvrdilo da li postoje elementi krivičnog djela.

Predmet je formiran nakon što je bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić napisao analizu o stanju u Kantonalnom odboru SDP-a Sarajevo, koju je dostavio rukovodstvu stranke.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

U analizi je, podsjećamo, Čengić konstatirao da o neregularnostima na unutarstranačkim izborima nije govorio javno jer nije želio ugroziti ugled SDP-a.

- Zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome – napisao je Čengić.

Upravo je Čengić bio protukandidat Damiru Mašiću za poziciju predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, a na volju delegata je, tvrdi, utjecao i predsjednik te stranke Nermin Nikšić.

- Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubjeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci, vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene, pa do toga da se na samoj Konvenciji iznose laži o meni gore nego što su iznosili SDA ili Slobodna Bosna u najboljim danima – napisao je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.