open-navfaktor-logo
search
Šta (ni)su uradili
Tužilaštvo KS nema rezultate istrage ni godinu nakon smrti Džene Gadžun, šalju besmislena saopćenja
Godinu dana nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije donijelo tužilačku odluku. Umjesto epiloga, barem što se tiče dijela o podizanju optužnice ili obustavljanju istrage, odnosno odustajanju od krivičnog gonjenja, u slučaju nedostatka dokaza o počinjenom krivičnom djelu, Tužilaštvo KS na čelu sa Sabinom Sarajlijom jutros novinarima šalje štura i besmislena saopćenja o tome šta (ni)su uradili do sada. 
14.11.2022. u 11:24
get url
text

Roditelji, ali i cjelokupna javnost, žele znati istinu o smrti djevojčice Džene Gadžun koja je preminula nakon operacije u stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u sarajevskom naselju Dobrinja. Roditelji su i jutros protestovali prvo pred Vladom KS, čijeg ministra zdravstva Harisa Vranića optužuju da štiti ljekare, za koje vjeruju da su krivi za smrt njihove kćerke. 

VEZANI TEKST - Oglasilo se Ministarstvo zdravstva KS: Vranić ponovo pozvao roditelje Džene Gadžun na razgovor

Djevojčica je u ordinaciji operisana pod općom anestezijom, što se nije smjelo dogoditi u skladu sa važećim zakonskim odredbama, pa je već u startu jasno da određeni vid krivice ljekara koji su u svemu učestvovali postoji. No, šta je stvarno dovelo do smrti djevojčice odgovor treba dati istraga Tužilaštva KS, a potom i sud ukoliko dođe do podizanja optužnice. Međutim, istraga o smrti Džene Gadžun traje godinu dana, pa se samim tim može okarakterisati kao krajnje traljava. 

Za to vrijeme doktori koji su učestvovali u operativnom zahvatu koji je rađen na djevojčici Gadžun idalje obavljaju svoje uobičajene poslove. 

Tužilaštvo KS je i jutros, da bi preduhitrili izjave porodice Gadžun pred novinarima, medijima poslalo nazovi saopćenje u kojem navode da se čekaju rezultati "složenog vještačenja". Cjelokupnoj javnosti, kojoj se Tužilaštvo valjda i obraća, bi sad trebalo biti jasno šta podrazumjeva to "složeno vještačenje" i što je "složeno" već godinu?!

VEZANI TEKST - Roditelji Džene Gadžun odbili sastanak s Vranićem: Da je radio svoj posao, naša kćerka bi bila živa, koga štitiš?

Ono što roditelje i javnost zanima kada je u pitanju Tužilaštvo KS je odgovor na pitanje: Im li optužnice u slučaju smrti Džene Gadžun i ako ima, ko je njome obuhvaćen? Ako neće biti optužnice, zašto je neće biti, da li je istraga tako pokazala ili je neka "viša sila" tako naredila? 

Stoga, Tužilaštvo KS ni ovoga puta, kao ni ranijih mjeseci, nije dalo odgovor koji se očekuje i koji bi morali dati. Umjesto toga, novinarima su poslali još jedno besmisleno saopćenje, odnosno nepotpisanu izjavu, koja ne govori ništa i ne znači ništa, niti roditeljima tragično preminule djevojčice, niti ostatku javnosti.

- U predmetu u vezi s utvrđivanjem okolnosti smrti djevojčice Dž. G. u dosadašnjem toku postupka Tužilaštvo Kantona Sarajevo je sa MUP-om Kantona Sarajevo, kao nadležnom agencijom za provođenje zakona, provelo više radnji dokazivanja - navode u Tužilaštvu.

Među tih "više radnji", Tužilaštvo KS navodi da su obavili uviđaj na mjestu događaja u "privatnoj klinici". Nikakva "privatna klinika" u slučaju Džene Gadžun ne postoji. Tužilaštvo se, naime, u svom obraćanju javnosti ne drži čak ni onih dokaza koje imaju, tačnije inspekcijskog nalaza. 

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

- Tokom nadzora inspektorima je predočeno rješenje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kojim je dr. Jasmini Bejtović odobreno obavljanje privatne prakse u stomatoloskoj ordinaciji pod nazivom Privatna stomatoloska ordinacija Bejtović. Djelatnost ordinacije je pružanje polivalentnih stomatoloških usluga iz oblasti opće stomatologije. U momentu nadzora utvrđeno je da je iznad ulaza u subjekt nadzora istaknut natpis Poliklinika Bejtović, a sa lijeve strane pored ulaza natpis Privatna stomatološka ordinacija Bejtović. Utvrđeno je da istaknuti naziv Poliklinika Bejtović nije u skladu sa naprijed navedenim rješenjem nadležnog Ministarstva zdravstva – naveli su iz Inspekcije. 

Dakle, dijete je operisano pod općom anestezijom u ordinaciji, ne u poliklinici ili klinici, kako ju naziva Tužilaštvo KS.

Iz Tužilaštva KS nadalje navode kako je izvršena obdukcija oštećene te da je na prijedlog Tužilaštva, Sud izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju.

- Ovisno o ishodu, donijet će se odluka o daljem postupanju, te eventualno provođenju drugih radnji, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.