open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Tužilaštvo KS potvrdilo hapšenje Musića, Gavrankapetanovića, Čedić Butmir i Vukovića
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je danas hapšenje četiri osobe u sklopu operativne akcije "Magnet" Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) .
07.12.2022. u 12:09
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšeni Faris Gavrankapetanović, Muvedeta Čedić, Fikret Musić i Zlatko Vuković

Uhapšene osobe se terete za počinjena krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i Zlupotreba položaja ili ovlaštenja u periodu od 2011. do 2012. godine.

- Nakon kriminalističke obrade u SIPA-i postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama protiv osumnjičenih - saopćili su iz Tužilaštva.

Naime, osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić Butmir. 

- Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćeno je naknadno iz SIPA-e.

VEZANI TEKST - Koga pretresa SIPA: Musić bio šef SDP-a KS i premijer, Vuković SDP-ov ministar, Gavrankapetanović 12 godina direktor KCUS-a...

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine. Musić (SDP) je obnašao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Policijski službenici SIPA-e danas su, u sklopu ove operativne akcije, na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija, saopćeno je iz te policijske agencije.

Kako se spominje, predmet akcije SIPA-e su javne nabavke na KCUS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.