open-navfaktor-logo
search
U toku ročište
Tužilaštvo obrazložilo zašto traži produženje pritvora Debevcu i Mehmedagiću, ovo su detalji
U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište na kojem je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obrazložilo razloge iz kojih traži još 30 dana pritvora za bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca.
15.02.2024. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - U Sudu BiH danas ročište za produženje pritvora Mehmedagiću i Debevcu

Tužiteljica Bojana Jolović je iznijela prijedlog za produženje pritvora koje traži traži zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke.

Tužiteljica Jolović je kazala da je istraga proširena u odnosu na prvoosumnjičenog Debevca za još tri tačke. Osim za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava, za šta se sumnjiče Mehmedagić i Debevec, Debevca se dodatno sumnjiči za lažno predstavljanje, primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, te za krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine (ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, op.a.).

Javnost je bila isključenja s ročišta u dijelu koji se odnosi na ovu posljednju tačku po zahtjevu odbrane, a zbog zaštite svjedokinje i porodičnog života osumnjičenog. 

Druga tačka se odnosi na okolnost da je Ranko Debevec, prema tvrdnjama Tužilaštva, tokom 2019. godine, kada se pred Sudom vodilo više upravnih postupaka u kojim je jedna od stranaka bio autosalon Kramar, od njih navodno primio mito u vidu automobila "polo", vrijednosti oko 15.000 KM, koji je registrovao na svoju svastiku. Taj automobil je, kako je rekla tužiteljica, pronađen jučer u autolakirnici u Istočnom Sarajevu tokom pretresa. 

Treća tačka se odnosi na to da se Debevec, u periodu između 2019. i 2021. godine, kada je Sud odlučivao o ekstradiciji Zdravka Mamića, navodno našao s njim u ugostiteljskom objektu kod Gruda, nakon čega je posredstvom Ljiljanka Palca od Mamića dobio sat vrijedan 15.000 eura, koji je navodno preuzeo u ugostiteljskom objektu u Sarajevu. 

Kada je u pitanju tačka koja se odnosi na lažno predstavljanje, tereti se da je zajedno s uposlenikom Suda Milisavom Pijukom, koji je uhapšen jučer, došao u jedan ugostiteljski objekat, da su se konobarima predstavili kao uposlenici OSA-e i od njh tražili snimke video nazdzora, te "da su slikali koga je već trebalo slikati", kao i da je ovaj uposlenik Suda po njegovom nalogu navodno fotografisao najave koje Tužilaštvo šalje osiguranju o tome ko dolazi u prostorije Tužilaštva taj dan i da ih je on slao predsjedniku Suda. 

Na ročištu trenutno odbrana iznosi svoje argumente. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.