open-navfaktor-logo
search
UO ZZOKS
Tužilaštvo provjerava "Trojku": Ko će odgovarati za (ne)zakonita imenovanja Kape, Dizdara i Bejtovića
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS utvrdio je da "postoji sumnja da tri aktuelna člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS istovremeno obnašaju i funkciju u političkoj stranci, te da ne ispunjavaju jedan od osnovnih uvjeta propisanih javnim oglasom".
14.07.2022. u 12:27
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" bi da smjenjuje direktore, dok Vranić uhljebljava političkog direktora SDP-a

- Ured je ovu informaciju 30. juna dostavio Vladi Kantona Sarajevo na znanje i dalje postupanje. Do 12. jula Ured nije zaprimio povratnu informaciju od Vlade KS. Također, Informacija Ureda o uočenim nepravilnostima je zajedno sa prikupljenom dokumentacijom dostavljena i organu za provođenje krivične istrage – navodi se u odgovoru Ureda na pitanje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Hameda Aljovića.

Tri aktuelna člana UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koja su istovremeno i politički funkcioneri su Nerin Dizdar, politički direktor SDP-a BiH, Belma Kapo, vijećnica SDP-a u Općinskom vijeću Centar, a bila je i na listi SDP-a na posljednjim izborima za Zastupnički dom Parlamenta BiH, i Benjamin Bejtović, član Predsjedništva Naše stranke.

Javni oglas za imenovanje predsjednika i članova UO Zavoda raspisao je 26. marta 2021. ministar zdravstva KS Haris Vranić. Vlada KS je na sjednici 29. aprila donijela rješenje o imenovanju komisije za nominiranje predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Za predsjednicu Komisije je imenovana Amra Isić, sekretar Ministarstva zdravstva i osoba od najvećeg povjerenja ministra Vranića.

Nakon što je Komisija završila posao, Vlada KS je krajem maja imenovala predsjednicu i članove Upravnog odbora - Jasmina Selimović, Dragan Totić, Benjamin Bejtović, Sanjin Saračević, Alen Tucaković, Belma Kapo, Adis Hodžić, Aida Musić Čopelj i Nerin Dizdar.

VEZANI TEKST - U UO Zavoda zdravstvenog osiguranja imenovani kadrovi SDP-a, Naše stranke i NiP-a

Aljović je u svom zastupničkom pitanju upućenom Uredu za borbu protiv korupcije problematizirao stranački angažman tri člana Dizdara, Kapo i Bejtovića, a što je nespojivo sa članstvom u Upravnom odboru te (ne)zakonito primanje mjesečne naknade u iznosu od 400 KM.

- U javnom pozivu od kandidata je traženo i da dostave potpisanu i ovjerenu izjavu koja potvrđuje da nisu na funkciji u političkoj stranci. Dizdar je politički direktor SDP-a BiH, Belma Kapo je vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Centar, bila je na listi SDP-a na posljednjim izborima za Zastupnički dom BiH, a Bejtović je član Predsjedništva Naše stranke.

Pitanje je kako su svi oni uz visoke stranačke funkcije mogli biti imenovani na pozicije u Upravni odbor iako su morali dostaviti potpisane izjave o nestranačkoj pripadnosti.

Oni su na nezakonit način pribavili imovinsku korist i do sada oštetili budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za više od 18.000 KM za jednu godinu. Da li su Kapo, Dizdar i Bejtović obmanuli Komisiju ili je sekretar ministarstva zloupotrijebila ovlaštenja ili je ministar Vranić dao nezakonit prijedlog – pitao je Aljović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.