open-navfaktor-logo
search
Akcija "Mreža"
Tužilaštvo saopćilo detalje: Uz Abdića uhapšeno još pet osoba, evo za šta se sumnjiče
Na području Velike Kladuše od jutros se provodi operativna akcija Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kodnog naziva "Mreža". U akciji koja se provodi u suradnji sa Federalnom upravom policije, uhapšeno je šest osoba, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša, potvrdilo je i zvanično Tužilaštvo USK.
18.06.2020. u 14:17
get url
text

- Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti - saopćilo je Tužilaštvo USK.

Ovo Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

- U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša - navodi se u saopćenju.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena.

Iz FUP-a je potvrđeno da su, osim Abdića, uhapšeni i S. S., S. K., S. S., F. G. i H.G., koji se sumnjiče da su neposredno djelovali kroz općinske strukture, te indirektno djelovali preko javnih preduzeća Općine Velika Kladuša, kao i indirektno i direktno kroz privatno preduzeće S.E.N.S.S.A. d.o.o. Velika Kladuša, u cilju sticanja protupravne imovinske koriste kako za sebe tako i druge.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Bihaću, vrše se pretresi službenih prostorija Općine Velika Kladuša i to kabineta načelnika koji koristi osumnjičeni F. A., Službe za finansije, Personalne službe prostorija projektnog biroa S.E.N.N.S.A. d.o.o. Velika Kladuša u kojem rade osumnjičeni G. F. i G. H., te kuće vlasništvo osumnjičenih S. S. i S. S., zatim službenih prostorija udruženja "Nezaposlenih dioničara Velika Kladuša" i Opće Kladuške zadruge Velika Kladuša. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeti obimna dokumentacija koja će biti korištena kao dokaz u krivičnm postupku, a koja je tražena naredbom Suda - navodi se u saopćenju FUP-a.

Uhapšeni će u toku sutrašnjeg dana biti predati postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.