open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Tužilaštvo traži još 60 dana pritvora za Osmicu i Debevca
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za osumnjičene Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca za još 60 dana, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva.
15.01.2024. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedagiću i Debevcu sljedeće sedmice istječe pritvor, očekuje se da Tužilaštvo traži produženje

- Na ročištu povodom prijedloga za pritvor bit će sopćeno više informacija o razlozima za proširenje istrage, kao i razlozima za produženje mjere pritvora za osumnjičene - kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Ročište na kojem će se razmatrati ovaj prijedlog zakazano je za sutra u Sudu BiH, sa početkom u 11 sati. Prijedlog će razmotriti tročlano Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Braco Stupar.

Tužilaštvo BiH proširilo je istragu protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Prema pisanju medija, istraga u odnosu na Mehmedagića i Debevca je proširena nekoliko dana prije isticanja jednomjesečnog pritvora.

Osim zbog prisluškivanja tri broja (službeni broj telefona Suda BiH i brojevi telefona dvojice istražitelja Tužilaštva BiH), bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić je, kako piše istraga.ba, sada osumnjičen i da je nezakonito davao tri počasne iskaznice OSA-e. U pitanju su iskaznice izdate direktoru Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduanu Kafedžiću, bivšem sekretaru Ministarstva vanjskih poslova BiH Adiju Hadžikapetanoviću (preminuo) i sarajevskom "ugostitelju" Denisu Stojniću.

Počasne iskaznice nemaju nikakav operativni značaj, ali Tužilaštvo provjerava da li je prekršena procedura prilikom njihove dodjele.

Suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca Tužilaštvo BiH dodatno sumnjiči i za uništavanje pedesetak akata Suda BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa naredbama za prisluškivanje. Debevec je, oprema sumnjama Tužilaštva BiH, angažirao svoju sekretaricu da uništi ili prikrije dio dokumentacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.