open-navfaktor-logo
search
Falsifikovanje isprava
Tužilaštvo u Banjoj Luci obustavilo istragu protiv ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića
Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banja Luka obustavilo je istragu protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je bio osumnjičen za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave.
03.03.2023. u 16:18
get url
text

MUP RS je u martu 2021. godine podnio izvještaj protiv Nešića i još jedne osobe, a tužilac je utvrdio da se ne radi o krivičnim djelima.

 - Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Nenada Nešića i Aleksandra Šljivara zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i krivičnog djela falsifikovanje isprave, jer djela koja su učinili osumnjičeni nisu krivična djela – precizirano je u OJT Banja Luka.

Nešić, kao nekadašnji direktor "Puteva RS" i Šljivar, kao odgovorno lice privrednog društva "XXX Pale", bili su osumnjičeni da su u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za privredno društvo sa Pala, potpisali i ovjerili pečatima privrednih društava koja su zastupali, lažni sporazum.

U policijskom izvještaju se navodilo da je na osnovu toga, pravno lice sa Pala bez sprovođenja procedure javnog nadmetanja za dodjelu koncesije, sa Vladom RS zaključilo Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka kod Pala.

Nešić je bio direktor "Puteva RS ", a povukao se nakon nakon što je DNS, čiji je on predsjednik, napustio vladajuću koaliciju u ovom entitetu okupljenu oko SNSD-a i prešao u opoziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.