open-navfaktor-logo
search
Trgovina utjecajem
Tužilaštvo USK zvanično potvrdilo da vodi istragu protiv Ružnića i još pet osoba
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) polovinom decembra prošle godine pretresli su kabinet premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, kao i prostorije Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.
01.02.2023. u 13:03
get url
text

VEZANI TEKST - Ružnić osumnjičen za trgovinu utjecajem, oduzet mu telefon; SIPA uhapsila Veladžića i Bajrića

Radilo se o akciji "Gate", provedenoj po naredbi Tužilaštva USK, a u sklopu koje su, kako smo tada i objavili, privedeni direktor Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona Nedžad Veladžić, te Fikret Bajrić, uposlenik Službe i predsjednika Komisije za prijem uposlenika.

Iz izvora bliskih istrazi Faktoru je tada rečeno da je pod istragom i premijer USK, te da se sumnja da je trgovao utjecajem.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje u stranačka zapošljavanja. Naime, sva trojica osumnjičenih članovi su iste političke partije - NES.

Prema nezvaničnim informacijama, privođenjima i pretresima prethodile su posebne istražne radnje, te su otkrivene komunikacije, koje bi mogle upućivati na namještanje zapošljavanja u Službu.

Nakon prvobitne informacije o obavljenim pretresima, iz Tužilaštva USK se nisu zvanično oglašavali o daljim aktivnostima u ovom predmetu, te smo im se krajem decembra obratili sa pisanim zahtjevom za informacije o preduzetim aktivnostima.

Tužilaštvo USK u pismenom odgovoru na naš upit potvrdilo je da je polovinom novembra formiralo predmet kojim je obuhvaćeno šest osoba, među kojima je i Ružnić, a koji je prijavljen za krivična djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Također je potvrđeno pisanje Faktora u vezi sa hapšenjem Veladžića i Bajrića, a zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja.

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva USK, obojici je Sud u Bihaću odredio mjere zabrane i to: zabrana poduzimanja određene poslovne aktivnosti, zabrana posjećivanja određenih mjesta i područja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Kako nam je ranije nezvanično potvrđeno, i od Ružnića i od ostale dvojice oduzeti su mobilni telefoni radi vještačenja.

- Predmet se nalazi u fazi istrage - navode iz Tužilaštva. 

Ružnić se nakon pretresa oglasio saopćenjem za javnost, kada je kazao kako podržava rad policijskih i pravosudnih organa u svakom, pa tako i u ovom slučaju. 

On je i danas, a kako je prenio N1, komentirao ovaj slučaj, kazavši "kako se nada da to nije politički motivisano". 

- Ja sam dao dobrovoljno svu dokumentaciju, predao sam istražnim organima, dajemo im punu podršku, čekamo ishod. Nadam se da nije politički motivisano. Dajem punu podršku organima. Kad je u pitanju rad kantonalnog tužilaštva i mi kao građani očekujemo neke odgovore: Gdje je taj novac koji je nestao iz sefa kantonalnog tužilaštva iz sedam predmeta, mnogo se pričalo o pretresu kancelarije premijera, o tom slučaju se nešto se šuti. Šta je sa slučajem u Cazinu, stradanje našeg mladića Azura Terzića, koje djelo je u pitanju… - naveo je Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.