open-navfaktor-logo
search
Upućen prijedlog
Tužilaštvo zatražilo pritvor za Debevca i Mehmedagića, odlučuje sudija Branko Perić
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog i u međuvremenu suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.
20.12.2023. u 15:41
get url
text

Informaciju je za Faktor potvrdio portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

U odnosu na advokaticu Vasviju Vidović, koja je također uhapšena i predata Tužilaštvu, kako je kazao, bit će odlučeno naknadno.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, za nju će vjerovatno biti zatražene određene mjere zabrane. 

Sud BiH zakazao je ročište na kojem će biti razmatran prijedlog Tužilaštva za 18. 30 sati. Sudija za prethodno saslušanje je Branko Perić. 

Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić uhapšeni su prije dva dana po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine danas je suspendovala predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić jučer je kazao da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog sumnje da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.