open-navfaktor-logo
search
Prijava imovine
Tužilaštvu podnesene prijave protiv pet nosilaca javnih funkcija u KS
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivične prijave Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv pet nosilaca javnih funkcija gdje je utvrđen značajan nesrazmjer između prijavljenih podataka i podataka utvrđenih u postupku provjere koju vrši Ured.
19.01.2021. u 11:24
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je šef Ureda Erduan Kafedžić, ali je istakao kako imena ne može otkrivati.

Podsjećamo, Ured provodi Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

- Riječ je o iznimno bitnom antikoruptivnom zakonu kojim se uvodi sistem transparentnosti i kontrole podataka o imovini nosilaca javnih funkcija. Ovim zakonom se uvodi obaveza nosilaca javnih funkcija da prijave svoju imovinu i imovinu svojih bliskih srodnika. U 2020. godini, prema saznanjima Ureda, 227 nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo nije izvršilo svoju obavezu prijavljivanja imovine, te im je Ured izdao prekršajni nalog – kaže Kafedžić.

Kafedžić ističe kako Zakon propisuje obavezu Ureda da vrši provjeru podataka o imovini nosilaca javnih funkcija, te je u skladu sa tim Ured u 2020. godini izvršio provjeru podataka o imovini za 205 nosilaca javnih funkcija.

- Kod pet osoba je utvrđen značajan nesrazmjer između prijavljenih podataka i podataka utvrđenih u postupku provjere. Za ovih pet slučajeva Ured je podnio krivične prijave Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. Krivičnog zakona FBiH. Za ove nedavno podnesene krivične prijave nemamo povratne informacije iz Tužilaštva – kazao je Kafedžić.

Ističe kako Ured nije u mogućnosti da provjeri podatke o imovini svih nosilaca javnih funkcija, te pozivaju sve građane koji imaju podatke da neki nosilac javne funkcije nije prijavio imovinu ili dio imovine da se sa tim informacijama obrate Uredu, te da će reagirati kako bi se ti podaci provjerili.

Kafedžić se u razgovoru za Faktor osvrnuo i na postupke zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Ističe kako ti postupci "nose u sebi visok stepen koruptivnih rizika, netransparentnost, kronizam, nepotizam, klijentelizam, stranačko zapošljavanje, sukob interesa".

- Zbog eklatantnog kršenja pozitivnih pravnih propisa u ovoj oblasti podnijeli smo krivičnu prijavu radi zloupotreba pri zapošljavanju u državnu službu, zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH – kaže Kafedžić.

S obzirom na to da je Eric Larson, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu, najavljivao podizanje optužnica za počinjena krivična i druga kaznena djela a na osnovu saznanja do kojih dolazi Ured, Kafedžić kaže da je to pitanje "u isključivoj nadležnosti Tužilaštva, te da niko na te aktivnosti nema, niti smije imati utjecaja".

- Kada su u pitanju prijave korupcije koje Ured podnosi Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo, predmeti po ovim prijavama se nalaze u različitim fazama postupka. Neki su u fazi preditražnih i istražnih radnji, neki su rezultirali optužnicama, dok su neki imali i svoj sudski epilog – kaže Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.