open-navfaktor-logo
search
Posavski kanton
Tužiteljica iz Orašja unaprijeđena tokom trajanja uvjetne kazne i dok se protiv nje vodio disciplinski postupak
Ivanka Stanić unaprijeđena je na poziciju glavne kantonalne tužiteljice u Posavskom kantonu tokom trajanja uvjetne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak, čime je zanemarena preporuka Evropske komisije, otkriva Birn.
20.12.2022. u 17:56
get url
text

U momentu dok je protiv tužiteljice iz Orašja trajao disciplinski postupak jer je ranije osuđena zbog izazivanja saobraćajne nesreće i dok je bila na dvogodišnjem periodu provjere uslovne zatvorske kazne, Stanić je u aprilu ove godine imenovana za glavnu kantonalnu tužiteljicu u Posavini.

Ona je u junu 2019. godine u Orašju automobilom udarila u motor Leonarda Kneževića, koji je tada zadobio teže tjelesne povrede. On je nakon nesreće dobio prijeteće poruke da povuče svoj iskaz u pismu s metkom, za što još uvijek traje istraga ko ga je poslao.

Krajem 2021. godine Stanić je pravosnažno osuđena na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Disciplinski tužioci smatrali su da je Stanić nesrećom i presudom nanijela štetu ugledu tužilačke funkcije pa su protiv nje podigli tužbu.

Ali članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) su u aprilu ove godine, prije nego što je disciplinski postupak i okončan, unaprijedili Stanić na poziciju glavne kantonalne tužiteljice.

Na taj način su zanemarili preporuku Evropske komisije da se razmotre obustavljanja napredovanja do okončanja disciplinskog postupka.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, koji je bio protiv unapređenja Stanić, kaže da je odluka pokrenula rasprave u pravosudnoj zajednici, piše Birn.

- Sigurno da taj konkretni postupak imenovanja, koji je ocijenjen kao nedovoljno profesionalan u pogledu stava koji se tiče – da krivična presuda nije smetnja za napredovanje na jednu tako važnu funkciju – da to vuče negativne reperkusije po rad čitavog Vijeća - rekao je Lagumdžija.

On je istakao da je jedini od članova glasao protiv unapređenja. Zbog politika imenovanja VSTV je počeo dobijati reakcije od međunarodnih partnera s kojima sarađuju i koji novčano podržavaju rad Vijeća.

- Ja sam stao na stanovište da mi ipak njoj ne trebamo dati povjerenje - kaže Lagumdžija i objašnjava da je Stanić bila dobar kandidat, ali da je smatrao da zbog presude ne može biti imenovana za glavnu tužiteljicu.

VSTV je odbio dostaviti Birn-u tonski zapis sjednice na kojoj se raspravljalo o imenovanju Stanić.

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan je potvrdila da su članovi znali da je Stanić imala krivičnu odgovornost, ali da su smatrali da joj mogu dati povjerenje.

- Zakonski nema ograničenja za napredovanje - kaže Gorušanović-Butigan i objašnjava da, kao Vijeće, pokušavaju da budu "najracionalniji, najobjektivniji i najpošteniji prikom imenovanja".

- Voljela bih da postoji uređenje da li trebaju da napreduju nosioci za vrijeme disciplinskih postupaka, to su sve stvari koje su nedorečene i koje zaista prave probleme u VSTV-u prilikom odlučivanja - kaže ona.

Potpredsjednica Vijeća objašnjava da bi voljela da postoje teški i lakši disciplinski prekršaji, ali da to danas nije slučaj.

Četiri mjeseca nakon što je unaprijeđena, Stanić je oslobođena disciplinske odgovornosti.

Ona za Birn kaže da smatra neprimjerenim da komentariše odluku o imenovanju te disciplinski postupak koji je pravosnažno okončan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.