open-navfaktor-logo
search
Testovi negativni
Tuzlanski kanton: Nema oboljelih od koronavirusa, veliko povećenje broja osoba u izolaciji
Broj osoba koje su u izolaciji zbog koronavirusa, na području Tuzlanskog kantona, od jučer je porastao za gotovo hiljadu. Do sada je s područja TK testirana 31 osoba i svi nalazi su negativni.
18.03.2020. u 17:57
get url
text
Tuzla: U TK nema zaraženih koronavirusom
Tuzla: U TK nema zaraženih koronavirusom

U izolaciji se trenutno nalazi 2.102 osoba, saopćila je danas epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Jasmina Brkić-Džambić. Broj osoba u izolaciji jučer je bio nešto veći od 1.100 što jasno govori da imamo značajno povećanje u posljednjih 24 sata.

- Imamo veći broj ljudi koji dolaze u Tuzlanski kanton iz Slovenije, Njemačke i Austrije na odmor i svi oni idu u kućnu izolaciju. Apeliramo na one koji su i izolaciji i imaju neke zdravstvene tegobe, da ne dolaze direktno u domove zdravlja i službe higijensko-epidemiološke zaštite. Molim ih da pozovu putem telefona i slijede upute da bi se medicinsko osoblje moglo spremiti, ukoliko bude potrebe za njihov dolazak - kaže Brkić-Džambić.

Ona pojašnjava da spomenute mjere imaju za cilj da se zaštiti medicinsko osoblje jer je u trenutnoj kriznoj situaciji ključno da se spriječi širenje virusa među zdravstvenim radnicima.

U toku je postavljenje punktova pri medicinskim ustanovama u TK, gdje će se vršiti trijaža pacijenata kod kojih postoji sumnja na koronavirus. Cilj ove mjere da se sve pacijente, koji bi mogli biti zaraženi koronavirusom, tretira osoblje sa adekvatnom zaštitom, ali i da ih se fizički odvoji od drugih pacijenata da bi se preduprijedilo širenje zaraze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.