open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Tuzlanski kanton: Smanjena primanja premijera, ministara, skupštinskih zastupnika i savjetnika
Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je odluku kojom se primanja izabranih i imenovanih zvaničnika, kao i njihovih savjetnika, smanjuju na nivo iz prošle godine, odnosno na iznos koji su primali početkom ovog mandata, potvrđeno je za Faktor.
02.03.2022. u 14:31
get url
text
Skupština TK: Administrativna komisija donijela odluku
Skupština TK: Administrativna komisija donijela odluku

Smanjenje je izvršeno smanjenjem osnovice za obračun plaća koja sada iznosi 404 KM, koliko je iznosila i ranije. Time je proveden zaključak Skupštine TK donesen u ponedjeljak, kojim je naloženo da se odluka o povećanju promijeni te se zabranjuje povećanje plaća do isteka ovog mandata.

Tuzlanski kanton u ponedjeljak je dobio novu vladu zahvaljujući glasovima zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (SDBiH) te troje nezavisnih zastupnika Smaje Mandžića, Jasmina Lugavić i Lejle Vuković. Smanjenjem plaća provedeno je prvo obećanje nove većine, a provela ga je nova komisija, koju privremeno čini sedam zastupnika iz Skupštine.

- Odluka je usvojena jednoglasno i proslijeđena Ministartvu finansija. U skladu sa zaključkom Skupštine TK povećanja ne smije biti do kraja mandata, iako komisija, po zakonu, ima obavezu da svakog mjeseca određuje osnovicu - rekao je predsjednik Administrativne komisije i Skupštine TK Žarko Vujović.

Podsjećamo, Administrativna komisija, kojom je tada predsjedavao Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije, povećala je osnovicu sa 404, a na 438 KM, što je značilo povećanje januarske plaće. Predsjednik Skupštine TK je, za ilustraciju, dobio povećanje plaće koje je iznosilo 391 KM, premijer 229,5 KM, a zastupnici od 115 do 136 KM. Osnovica je potom za februar smanjena na 418 KM, što je opet značilo povećanje, samo u manjem iznosu.

- Kada Ministarstvo finansija dobije odluku Administrativne komisije na osnovu nje će biti sačinjen akt, koji se proslijeđuje Vladi TK. To će i biti urađeno u najkraćem roku - rekao je za Faktor ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.