open-navfaktor-logo
search
Uskoro odluka
Tuzlanski taksisti razmišljaju o povećanju cijena usluga
Dizel na benziskim pumpama u Tuzli već nekoliko dana košta 2,46 KM po litru, a većina taksista, pored plina, vozi na dizel
18.10.2018. u 10:00
get url
text
Tuzla, taxi
Tuzla, taxi

U narednih nekoliko dana tuzlanski taksisti će održati sastanak na temu povećanja cijene prijevoza, potvrđeno je za Faktor u Udruženju "Tuzla taxi". Gradska važnja taksijem u Tuzli trenutno košta 1,5 KM, a hoće li tako ostati bit će poznato nakon što taksisti odvagaju sve argumenta "za" i "protiv" povećanja cijena.

Povod za razgovor o mogućem povećanju cijena taksi prijevoza je novo povećanje cijena goriva. Dizel na benziskim pumpama u Tuzli već nekoliko dana košta 2,46 KM po litru, a većina taksista, pored plina, vozi na dizel.

- Cijena taksi prijevoza u Tuzli nije mijenjana od 2009. godine. Tada je litar dizela koštao 1,56 KM, a danas je skuplji za 90 feninga - kaže Neim Husić, predsjednik Udruženja "Tuzla taxi".

Dodajmo da je privatno preduzeće Gradski i prigradski saobraćaj (GiPS) TK početkom mjeseca povećalo cijene mjesečnih karata. Po novom cjenovniku GiPS-a mjesečna karta za gradski zonu Tuzle za kategorije učenik, student, radnik, penzioner, RVI/Zlatni ljilani iznosi 45 KM. Prije povećanja radnička karta koštala je 40, studentska, srednjoškolska i penzionerska 35 KM, dok su osnovci plaćali 30 KM.

Cijena jedne gradske vožnje u autobusima GiPS-a iznosi jednu marku. Početkom nove godine cijena gradskog prijevoza bila je povećanja na 1,5 KM, ali je nakon tri mjeseca ponovo snižena jednu marku.

Kada je u pitanju "Tuzla taxi" vožnja po pozivu do četiri kilometra košta četiri marke. Sve vožnje na gradskom području, ne uključujući rubna naselja, košta 1,5 KM. Dodajmo da da "Tuzla taxi" okuplja 150 članova, što znači da je u ovom udruženju oko 70 posto taksista sa područja grada.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.