open-navfaktor-logo
search
Novi pristup SDA
Tuzlu očekuju veoma zanimljivi izbori: Imamović protiv Jusufovića i koleginice iz "BH bloka"
Jasmin Imamović ponovo će biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle, a ostalo je da formalnosti budu okončane na nivou Glavnog odbora partije. Protukandidati aktuelnom gradonačelniku Tuzle bit će Vahid Jusufović, v. d. direktor Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla, koji je kandidat Socijaldemokrata (SD) BiH i Demokratske fronte, a podržat će ga i tuzlanska SDA, te Mirjana Marinković-Lepić kandidatkinja Naše stranke.
13.08.2020. u 18:18
get url
text

SDP je od prvih demokratskih izbora na čelu Tuzle i oni ponovo nude Imamovića, koji funkciju prvog čovjeka Tuzle obavlja još od 2001. godine. Dakle, pretendira da na predstojećim Lokalnim izborima probije barijeru od 20 godina neprekidne vladavine.

Podrška Jusufoviću

Socijaldemokrate su kao protukandidata čovjeku o kojem se praktično sve zna, suprotstavili kandidata koji je trenutno veoma prisutan u javnosti i ima dobar imidž, a iz te partije jasno su istakli da to planiraju iskoristiti.

Jusufović je jedan od najboljih oftalmologa u BiH, sa brilijantnom stručnom referencom, koji je javnosti ostao upamćen nakon što je odbio učestvovati u nabavci spornih respiratora, navodi Enver Bijedić, predsjednik SD BiH.

- U ratu je bio na čelu najveće sanitetske jedinice u Armiji RBiH. Sve to je dovelo do toga da ga Socijaldemokrati u Tuzli predlože za poziciju gradonačelnika - kaže Bijedić.

Pored SD-a iza Jusufovića stoji i DF, koji je zvanično njihov kandidat, a u bici za fotelju prvog u Tuzli, neće biti konkurencije iz SDA, što će ove izbore učini veoma zanimljivim.

- Mi smo imali jakog kandidata s kojim smo pregovarali da se prihvati kandidature. Kada su SD i DF izašli sa svojim kandidatom, procijenili smo da bi preveliko cjepkanje izbornog tijela najviše na ruku išlo aktuelnom gradonačelniku. Dakle, mi smo spremni podržati Jusufovića zbog njegove stručnosti i sposobnosti, ali i ratne prošlosti - kaže predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić.

Kada je u pitanju Gradsko vijeće, na čelu liste SDA bit će hirurg dr. Zijah Rifatbegović, a Zildžić naglašava, da je njihov cilj da se bez SDA ne može formirati vlast u Tuzli.

Bitka za Vijeće

- Zaista je 20 godina vladavine previše. Jasmin Imamović je za to vrijeme imao i dobrih poteza, ali kako vrijeme prolazi njih praktično više nema, a Tuzla je sve samo nije ono što predstavljaju načelnik i njegovi ljudi. Zbog toga je krajnje vrijeme za promjene - kaže Zildžić.

Kandidatkinja Naše stranke za gradonačelnicu je državna zastupnica Mirjana Marinković-Lepić. zanimljivo je da je Gradski odbor Naše stranke prvo kandidirao Derviša Čička, ali njega nije prihvatio Glavni odbor te stranke, pa su se u Tuzli predomislili i kandidirali Marinković-Lepić koju je Centrala naše stranke prihvatila.

To znači da u gradu gdje je ljevica na vlasti od prvih demokratskih izbora neće biti saradnje stranaka "BH bloka", jer Naša stranka i SDP imaju odvojene liste i kandidate za gradonačelnika/cu.

Mirjana Marinković Lepić najavljuje rješevanje ekoloških problema s kojima se Tuzla susreće već godinama.

- Mislim da je to najvažnije pitanje jer Tuzlu danas označavaju kao najzagađenijim gradom u Evropi. Moj prioritet će biti rješavanje problema grijanja, ali i borba za namjenska sredstava koja Tuzla dobija od Termoelektrane zbog zagađenja zraka. Jedan od ključnih problema je infrastruktura koja muči građane prigradskih naselja, a to je neriješeno pitanje vodosnabdijevanja - istaknula je ona.

Pored bitke za načelničku poziciju bit će veoma zanimljivo i ko će vladati Gradskom vijećem u Tuzli. Naime, u Tuzli je trenutno na vlasti skup vijećnika čija koalicija ne crpi legitimitet s prethodnih izbora. Vlast u GV Tuzla pored deset vijećnika SDP-a i dva Tuzlanske alternative, čine preletači iz drugih stranaka, koji su odlučili da svoj vijećnički angažman prisvoje. Dakle, dio većine je predstavnik nacionalnih manjina Nedžad Jusić, Nedim Salihbegović bivši DF-ovac, Edim Kadić bivši BOSS-ovac, kao i bivši članovi SDA Sabahudin Imamović, Hidajeta Jarčević i Miralem Softić, od kojih je potonje dvoje u prešlo u PDA.

Ostaje da se vidi hoće li kandidata za načelnika Tuzle imati SBB, PDA, Tuzlanska alternativa, Stranka za BiH, HDZ..., a ukoliko ne, kome će od kandidata, eventualno, dati podršku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.