open-navfaktor-logo
search
Šta je Bajić pisao
TV duel od prije 10 godina objašnjava zašto je Ajanović rekao da "mrzi Našu stranku"
Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, stranke čiji je glas u Skupštini Kantona Sarajevo bio presudan za smjenu Vlade koju je predvodila Naša stranka na čelu sa Edinom Fortom, u intervjuu za BHT1 podsjetio je na dugogodišnji animozitet između te dvije političke partije. 
07.02.2020. u 11:16
get url
text

-To je politička platforma koju ja bukvalno politički mrzim, jer šta je ugroženost jednog naroda, prevelikim brojem drugog naroda? To je radio Hitler. To je fašizam. To je moj stav, moje mišljenje. Za mene je bilo poražavajuće da Sarajevom, glavnim gradom, kantonom, vlada stranka koja ima takav politički stav i nije ga se odrekla. Ja nisam to nigdje čuo. Bio sam licem u lice sa njihovim predstavnicima. Oni su branili taj stav. To je na 15 stranica napravljeno kao njihova politička platforma. Meni je bilo izrazito zadovoljstvo da takvu stranku uklonimo s vlasti - kazao je Ajanović.

VEZANI TEKST - Ajanović: Politički mrzim Našu stranku, podržao sam rušenje Vlade KS

Animozitet između ove dvije stranke traje, ako se tako može reći, već desetak godina. Mirnes Ajanović i Bojan Bajić, osnivač i tadašnji predsjednik Naše stranke, politički su se sukobili u predizbornoj emisiji 2010. na FTV-u. Tada je Ajanović, referirajući se na Bajićev autorski tekst objavljen godinu ranije, Bajiću u emisiji rekao: 

-Očito bi vi htjeli da Bosna bude vaša zemlja sa Bošnjacima koji će biti na koljenima i u malom broju, da bi vi, šta ste već, nebitno je, rekli da tada Srbi ne bi bili ugroženi. Kako vas nije stid tražiti glas od Bošnjaka? Monstruozno, gore od Karadžića, pozivati na nestanak jednog naroda... Nema multikulture ukoliko nestane jedan narod u Bosni. Nema rješenja smanjenjem broja Bošnjaka... Ni Milorad Dodik nema ovakvu retoriku kao stranka koju vodi Bajić - rekao je tada Ajanović u direktnom TV sučeljavanju sa Bajićem. 

Nakon tog TV duela uslijedila je prijava Naše stranke protiv BOSS-a i Ajanovića Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), reagirala je i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), ali se rasprava u TV emisijama nastavila. Tako su se Ajanović i Bajić "premjestili" u drugi studio kod Senada Hadžifejzovića. U tom duelu Ajanović je objašnjavao šta mu smeta kod Naše stranke i njenog tadašnjeg predsjednika Bojana Bajića. 

Ajanović je i do danas, ako je suditi po posljednjim medijskim istupima, ostao pri svojim stavovima o Našoj stranci. 

Kako je izgledao duel Ajanovića i Bajića prije 10 godina u emisiji "Face to Face" i šta je bilo sporno u Bajićevom tekstu zbog čega je Ajanović tako reagirao, pogledajte u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.