open-navfaktor-logo
search
Poznavalac EU integracija
Tvorac hita "Jelah u Krajini": Kojović očekuje da BiH dobije kandidatski status, a dobila ga je u decembru 2022.
Predrag Kojović, bivši predsjednik Naše stranke i aktuelni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, očekuje da BiH dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ako do toga ne dođe, ova politička opcija će "preispitati svoje učešće u vlasti". 
07.02.2024. u 10:12
get url
text

VEZANI TEKST - Predrag Kojović pokazao koliko ne poznaje svoju domovinu: Jelah smjestio u Krajinu

Osim činjenice da Naša stranka svako malo na nivou retorike pravi odmak od koalicije čiji je član (SNSD, HDZ i "Trojka"), dok istovremeno poslušno dižu ruke i glasaju, kako u Parlamentu BiH tako i u Vijeću ministara, u skladu sa zahtjevima SNSD-a i HDZ-a, zagovornik EU integracija Kojović ne zna ni gdje se BiH trenutno nalazi na tom putu. 

Zastupnik Naše stranke očekuje da BiH, prvenstveno državna vlast čiji su član, usvoji određene zakone kako bi dobila status zemlje kandidata. BiH je status kandidata dobila u decembru 2022. godine, prije formiranja aktuelne vlasti, a ono što se može očekivati je otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. 

- Mi iz Naše stranke nećemo više učestvovati ni u kakvim pregovorima osim onih koji se tiču zakona o sudovima, zakona o konfliktu interesa i zakona o pranju novca. Do ovog roka koji nam je postavila Evropska unija nas ne zanima ni Izborni zakon, politički dio, ništa nas ne zanima, osim fokus na ova dva zakona - rekao je Kojović, koji je prethodno nabrojao tri zakona. 

VEZANI TEKST - Historijski dan: Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status

Na pitanje novinarke FTV-a šta ako to Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) ne žele, Kojović je odgovorio: 

- Onda nećemo dobiti status kandidata, onda ćemo preispitati svoje učešće u ovoj vlasti jer je naša želja da budemo evropska lokomotiva, da vučemo zaista, jer smo to uvijek bili na svim drugim nivoima vlasti... Jedini razlog zbog kojeg smo ušli u ovu koaliciju i ako vidimo da ova koalicija ne želi tako nešto, nema razloga da mi sjedimo u vlasti i držimo resore - ponovio je Kojović napamet naučenu mantru kadrova Naše stranke, koji od samog početka učešća u vlasti ponavljaju da će iz nje izaći ako, ako...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.