open-navfaktor-logo
search
Oglasio se premijer
Tvrdi da je sve regularno: Forto objašnjava kako je firma njegovog oca dobila poticaje Vlade KS
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto oglasio se na svom Facebook profilu te potvrdio kako je firma njegovog oca tokom prethodne godine bila među onima koje su dobile poticaje Vlade KS s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa, no, navodi da je sve regularno.  
06.07.2022. u 21:49
get url
text

- Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta. Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda - piše Forto.

On dodaje kako je firma u vlasništvu njegovog oca dobila u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je, tvrdi premijer, osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika.

- Nije tačno da to ima ikakve veze s mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa - navodi Forto.

Firma njegovog oca, pojašnjava dalje Forto, postoji od 1988. godine.

- Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici. Moja porodica trpi direktnu štetu zbog mog političkog angažmana za razliku od uobičajene prakse da porodice profitiraju od političkog angažmana svojih članova. Upravo zato što toj praksi stajemo u kraj dolazi do ovakvih prljavih klevetničkih napada - kaže on i nastavlja: 

- Dovodeći u vezu poslovanje firme sa mojim političkim angažmanom pojedini mediji ugrožavaju poslovanje višedecenijski uspješne firme koja će zaštitu potražiti na sudu. Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih. Zato ću odmah lično od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zatražiti da ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa.

 

 

Saopćenje povodom klevete o firmi mog oca 1. Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao...

Posted by Edin Forto on Wednesday, July 6, 2022
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.