open-navfaktor-logo
search
Ponovljeni izbori
U 19 sati zatvorena biračka mjesta u Srebrenici i Doboju
U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju i Srebrenici.
21.02.2021. u 19:15
get url
text

VEZANI TEKST - Izlaznost na ponovljenim izborima do 16 sati u Doboju 46,68, a u Srebrenici 38,96 posto

U Doboju i Srebrenici danas su u sedam sati otvorena biračka mjesta na kojim su birači na ponovljenim izborima birali gradonačelnika i odbornike u Skupštini Grada Doboja, odnosno načelnika i odbornike u Skupštini općine Srebrenica.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboja održali su se na 89 biračkih mjesta, te načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta i to 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu - u Gradačcu i Živinicama.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalazila su se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok su se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalazili kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane u novembru 2020. zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative "Moja adresa: Srebrenica", ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte. Ranije su iz Inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotuje ponovljene izbore.

Odziv birača nakon zatvaranja biračkih mjesta Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u 21 sat, dok će prve preliminarne nekompletne rezultate saopćiti u ponoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.