open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
U 2022. naplaćeno više od 196 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje nego 2021: Na šta su potrošena sredstva?
U 2022. godini u Federaciji Bosne i Hercegovine naplaćeno je ukupno 1.741.821.764 KM doprinosa za zdravstveno osiguranje, podaci su koje smo dobili iz Porezne uprave Federacije BiH.
16.03.2023. u 12:48
get url
text

To je za 196.818.358 maraka više nego u prethodnoj 2021. godini kada je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na području Federacije BiH naplaćeno 1.545.003.406 KM.

Stanjem u zdrastvu na području Federacije BiH niko nije zadovoljan, ni pacijenti, ali ni ljekari. Ne postoji put pacijenta, uvjeti liječenja nisu dobri, često nedostaju lijekovi vrlo važni za terapiju najtežih bolesnika, na veliki broj pregleda čeka se mjesecima…

Ono što je posebno izraženo i zabrinjavajuće je konstantni višegodišnji trend odlaska ljekara i drugog medicinskog osoblja iz države u zapadne zemlje u potrazi za boljim plaćama i uvjetima rada.

Zanimalo nas je - u šta je potrošeno tih više od 196 miliona KM, koliko je u prošloj godini prikupljeno na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, odnosno kako su građani osjetili to povećanje prikupljenih sredstava kroz zdravstvene usluge koje im se pružaju?

Pitanje smo postavili Federalnom ministarstvu zdravstva, odakle su nam odgovorili kako je rok za dostavljanje finansijskih izvještaja za prethodnu 2022. poslovnu godinu pravnih lica i budžetskih korisnika, prema Zakonu o računovodstvu i reviziji Federacije BiH 28. februar 2023.

- Nadalje, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i odredbama Pravilnika o obračunu sredstava u zdravstvu izrađuje obračun sredstava u zdravstvu u Federaciji BiH. Obračun se sastavlja do kraja maja tekuće za prethodnu godinu. U ovom obračunu prezentiraju se konsolidovani podaci o ostvarenim sredstvima i potrošnji u zdravstvenom sektoru Federacije BiH koji uključuju podatke o ostvarenim i utrošenim sredstvima u zavodima zdravstvenog osiguranja i zdravstvenim ustanovama u javnom i privatnom sektoru za prethodnu fiskalnu godinu. Obračun sredstava u zdravstvu u Federaciji BiH usvajaju oba doma Parlamenta Federacije BiH. Slijedeći navedeno, zvanični ukupni podaci o potrošnji u zdravstvenom sektoru FBiH za 2022. godinu, shodno zakonski utvrđenim rokovima, još nisu kompletirani, niti usvojeni u Parlamentu FBiH - navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Sličan odgovor dobili smo i iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, kojima smo također postavili isto pitanje. 

- Kompletne podatke o obračunu i utrošku sredstava prikupljenih na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH u protekloj 2022. godini bit će poznati krajem maja, odnosno početkom juna - odgovorili su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.