open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
U 24 sata preminulo šest zaraženih u KS, policija negira navode da ne izvršavaju obaveze
Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo obratili su se jutros javnosti sa informacijama o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS. 
13.11.2020. u 10:37
get url
text

Prema riječima Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba KS, u proteklih 48 sati obrađeno je 2.104 testa. Od tog broja, 847 je novozaraženih.

- Trenutno je hospitalizirano 238 pacijenata, od toga na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Podhrastovima 148, a u Općoj bolnici 90. U protekla 24 sata prijavljeno je nažalost devet smrtnih ishoda, od toga su tri smrtna ishoda naknadno dostavljena Zavodu za javno zdravstvo, tako da možemo govoriti o šest smrtnih ishoda u posljednja 24 sata – kazao je Beganović.

U KS trenutno je 5.986 pozitivnih na koronavirus.

- Bitno je napomenuti da je u protekla 24 sata 397 osoba oporavljeno i vrlo smo blizu brojke da su broj novozaraženih i broj oporavljenih relativno blizu – istakao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Beganović je kazao da je Vlada KS ranije donijela odluku o mobilizaciji svih kadrova javnih zdravstvenih ustanova u KS.

- Krizni štab je tu odluku sada samo operacionalizirao na način da je napravljen raspored i ti ljudi će primarno, po trenutnom rasporedu, biti angažovani u novom stacionaru za opservaciju Covid-pacijenata, koji je u pripremi da se otvori i da se taj kapacitet stavi na raspolaganje zdravstvenom sistemu KS – kazao je Beganović.

Dodao je da je to kapacitet do 100 mjesta i nalazi se u gradu na dobroj lokaciji, veoma blizu obje bolnice i narednih dana će biti potpuno osposobljen u smislu opreme.

- Krizni štab radi na organizacijskoj pripremi i već od ovih kadrova je napravljen raspored rada u tom centru za opservaciju. On će služiti kao jedna prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja. On će u narednih nekoliko dana biti spreman i u slučaju potrebe primit će i prve osobe na opservaciju – rekao je Beganović.

Džafer Hrvat, načelnik Uniformisane policije MUP-a KS, pričao je o najznačajnijim aktivnostima koje u epidemijskim uvjetima poduzimaju pripadnici Uprave policije MUP-a KS.

- Zbog neutemeljenih adresiranja za navodno propuštene obaveze od strane Uprave policije, smatram neophodnim ponoviti da je Skupština KS donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se stvaraju normativne pretpostavke da Uprava policije aktivno sudjeluje u sprečavanju širenja zaraze izazvane koronavirusom i na taj način direktno primjenjuje normu u slučaju kada je to naredbom izričito naglašeno, odnosno kada je naredba dodijeljena na primjenu i nadzor Upravi policije – kazao je Hrvat.

Prema njegovim riječima, Uprava policije je do sada zaprimila dvije takve naredbe.

- Jedna naredba je Kriznog štaba KS, koja se odnosi na obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i zatvorenom. Sa primjenom te naredbe Uprava policije je započekla 17. oktobra i do danas je izrekla 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Podsjetit ću da je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 500 do 1.000 KM – naglasio je.

Hrvat je dodao da je druga naredba Federalnog kriznog štaba i odnosi se na ograničenje kretanja građana u periodu od 23 do 5 sati ujutro.

- U proteklih 48 sati, od primjene te naredbe, izdato je 13 prekršajnih naloga. Također, za taj prekršaj je previđena novčana kazna od 500 do 1.500 KM. Ovom prilikom pozivam i apelujem građane da se suzdrže od nepotrebnog kretanja, poštuju naredbe i razumiju što im policijski službenici upućuju na terenu kao apel ili određenu vrstu sankcije. Primorani smo da zaštitimo građane od neodgovornih ponašanja pojedinaca koji jednostavno krše normu i zato će snositi propisane sankcije – zaključio je Hrvat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.