open-navfaktor-logo
search
PUFBiH
U 302 kontrole na području FBiH zatečen 71 radnik na crno
Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su 16. februara 2023. godine na širem području Federacije BiH izvršili 302 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.
17.02.2023. u 14:57
get url
text

- U izvršenim kontrolama otkriven je 71 neprijavljeni radnik, 92 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 10 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 9 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 29 objekata, a u 137 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 395.250,00 KM - navode iz PU FBiH.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, dodali su, te pozvali porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

- Iako Poreznoj upravi nije primarni cilj kažnjavanje poreznih obveznika, već je osnovni cilj da svaki porezni obveznik blagovremeno i u skladu sa zakonom plaća svoje porezne obaveze, u cilju efikasnijeg učinka sankcije Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.