open-navfaktor-logo
search
Nakon kraće bolesti
U 75. godini u Tuzli preminuo istaknuti novinar Salih Brkić
Nakon kraće bolesti u Tuzli je jutros je u 75. godini života preminuo Salih Brkić, istaknuti novinar koji je radio u brojnim medijima, a najdublji trag je ostavio na FTV-u gdje je i penzionisan.
12.05.2023. u 08:45
get url
text

Brkić je rođen Mostaru 1948. godine, a odrastao u Stocu. Doselio je u Banoviće gdje je radio na tamnošnjem radiju, a poslije u Tuzlu, gdje je radio u brojnim medijima.

Tokom novinarskog rada pisao je i izvještavao o mnogim temama, a u ratu i poslije njega o stradanju Bošnjaka u Podrinju i šire.

Autor je brojnih dokumentrnih filmova. Dobitnik je nekoliko desetaka novinarskih nagrada, od kojih je i "Povelja Hasan Kaimija" za životno djelo.

Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini uručio je ličnu videoarhivu nastalu tokom obilazaka više od stotinu masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela i posmrtni ostaci žrtva genocida i zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Više trideset sati ovog videomaterijala govore o najtežim zločinima i okrutnom načinu na koji su se zločinci odnosili prema žrtvama i njihovim posmrtnim ostacima.

Termin dženaze bit će objavljen naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.